SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPOR
 
Građani Berlina ne žele Google
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.05.2018. - 08:30:17
BERLIN - Svi veliki gradovi otimaju se da budu sjedište tehnoloških giganata osim Berlina, čiji žitelji su uvjereni da će im dolazak Googlea ugroziti egzistenciju.

Na ulicama Goerlitzer parka, u istočnom dijelu berlinske četvrti Kreuzberg, uočavaju se znaci nezadovoljstva povodom najavljenog dolaska tehnološkog giganta Googlea, a plakat na kome piše "Fuck off Google" samo je jedan je od mnogih.

Planovi za otvaranje novog centra nailaze na protivljenje lokalnog stanovništva, koje na kreativan način izražava nezadovoljstvo zbog "egzistencijalne prijetnje". U lokalnoj knjižari "Kalablik" dva puta mjesečno održava se "Anti-Google-Cafe" susret, a od prošle godine izlazi list koji se bori "protiv Googlea, gentrifikacije, raseljavanja i tehničke dominacije".

Sjedište budućeg Googleovog kampusa je zgrada bivše elektronske podstanice koja se trenutno iznajmljuje za različite događaje. Iako je otvaranje prvobitno najavljeno za rujan 2017. godine, u međuvremenu je odloženo za jesen, ove godine.

Bit će to sedmi ovakav Googlov centar u svijetu. Centri u Londonu, Madridu, Tel Avivu, Sao Paolu i Varšavi stjecišta su poduzetnika. U njima se nalaze poslovne prostorije osnivača startup kompanija, a služe i kao centri za povezivanje i obrazovanje.

Googleovi planovi za otvaranje takvog centra u Berlinu izazvali su tenzije zbog izmeštanja lokalnih poduzeća, umjetnika i stanovnika koji su tu godinama živjeli, ali više ne mogu platiti stanarinu koja neprekidno raste.

Oni dolazak Googlea vide kao simbol ekonomske, a možda čak i kulturne promjene, koja će tek uslijediti.