SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Građevinske aktivnosti u EU pale na mjesečnoj, porasle na godišnjoj razini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2018. - 10:14:00
BRUXELLES - Građevinske aktivnosti u Europskoj uniji (EU) u siječnju su na mjesečnoj razini pale za više od 2 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast ubrzan, pokazalo je novo izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođena proizvodnja u građevinskom sektoru na razini 28-članog EU-a u siječnju je prema prethodnom mjesecu umanjena za 2,1 posto, nakon revidiranog 1-postotnog rasta u prosincu, pod pritiskom smanjenja aktivnosti u visokogradnji, pokazale su u ponedjeljak objavljene procjene Eurostata.

Među zemljama članicama, čijim je podacima EUROSTAT raspolagao, izrazitiji pad aktivnosti u graditeljstvu na mjesečnoj razini zabilježen je u Francuskoj, za 7,6 posto, te po 3,4 posto u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

S druge strane, najveći mjesečni rast ostvarila je Slovenija, za 14,4 posto. Slijedi Poljska s 8,8 posto, te Mađarska s 6,4-postotnim rastom.

Za Hrvatsku nisu objavljeni podaci, budući da ne pripada skupini članica koje su obvezne dostavljati mjesečne podatke.

Graditeljska aktivnost u siječnju je također oslabila i u 19-članoj eurozoni, za 2,2 posto u odnosu na mjesec ranije, kada je porasla za revidiranih 0,7 posto, najviše pod utjecajem pada u sektoru visokogradnje.

Na godišnjoj razini aktivnosti ubrzale, posebice u sektoru niskogradnje

Na razini Unije rast graditeljskih aktivnosti u siječnju je na godišnjoj razini ubrzao na 2,5 posto, u odnosu na revidirani 1,9-postotni rast u prosincu, ponajviše zahvaljujući skoku u sektoru niskogradnje za čak 8,4 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Najveći je rast zabilježen u Sloveniji, od 76 posto, i Mađarskoj, za 43,1 posto. Slijede Češka i Poljska, s povećanjima za 33,6, odnosno 31,8 posto.

Pad graditeljskih aktivnosti na godišnjoj razini zabilježen je samo u Španjolskoj, za 3,6 posto, i Velikoj Britaniji, za 3,2 posto.

U 19-članoj eurozoni graditeljske su aktivnosti još više ubrzale na godišnjoj razini. U siječnju su porasle za 3,7 posto prema istom mjesecu godine ranije, nakon revidiranog 1,4-postotnog rasta u prosincu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.