SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Građevinski radovi i dalje sa solidnim stopama rasta
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 21.10.2019. - 15:43:19
ANALIZA - Uz rast na mjesečnoj razini od 4,1% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) obujam građevinskih radova u Hrvatskoj i u srpnju je potvrdio nastavak solidnih godišnjih stopa rasta. 

Naime, prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam građevinskih radova u srpnju 2019. u odnosu na srpanj 2018. veći je za 6,9%, dok je isti pokazatelj prema izvornim indeksima pokazao rast obujma građevinarstva po stopi od 10,5%.

Prema izvornim indeksima, nastavku godišnjih stopa rasta obujma građevinskih radova pridonijelo je povećanje radova na izgradnji zgrada (8,6%) kao i rast obujma građevinskih radova na izgradnji ostalih građevina (13,3%) koji od početka ove godine bilježi pozitivne stope rasta.

Pozitivne godišnje stope rasta u segmentu izgradnje zgrada datiraju od studenog 2015. od kada i započinje lagani oporavak na tržištu nekretnina. Međutim, naglašavamo da se radi o vrlo segmentiranom i neujednačeno rastu ovisnom prije svega o lokaciji samih stambenih objekata. Rast obujma na ostalim građevinama povezujemo s početkom ciklusa javnih investicija koji su oslonjene i na korištenje sredstava iz EU fondova. Već uobičajeno prema strukturi odrađenih sati na gradilištima oko polovice je odrađeno na zgradama (49,5% u srpnju).

Kao posljedica razmjeno snažnog rasta prethodnih mjeseci u razdoblju od siječnja do srpnja ove godine obujam građevinskih radova u odnosu na isto razdoblje više je za 9,7% a posljedica je rasta obujma i kod gradnje zgrada (8,8%) i ostalih građevina (13,3%). Nastavak rasta obujma građevinskih radova tijekom srpnja implicira da će i tijekom trećeg tromjesečja jedan od predvodnika rasta bruto dodane vrijednosti biti građevinarstvo. S potrošne strane rast će se sigurno vidjeti u rastu investicija.

Broj izdanih odobrenja za građenje u Hrvatskoj u srpnju je iznosio 798 te je tako bio čak 17,9% viši u odnosu na srpanj 2018. U prvih 7 mjeseci ukupno je izdano 5.753 dozvola za građenje ili 12,2% više u odnosu na isto razdoblje lani. Predviđena vrijednost građevinskih radova (od 20,3 mlrd. kuna) viša je čak za 50,5% u odnosu na isto razdoblje lani.

Pozitivna kretanja u građevinarstvu zrcali i pokazatelj poslovnog optimizma u građevinarstvu koji se prema posljednjim podacima HNB-a, u ovoj godini vratio na razine iz 2008. te je u srpnju bio na razini 116,5.