SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Grawe za 23 miliona KM preuzelo Atos osiguranje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.08.2018. - 10:57:06
SARAJEVO - Austrijska osiguravajuća kuća Grawe kupila je za nešto više od 23 miliona KM Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvu Mladena Milanovića, izviejstio je Capital.ba.

Ugovor o preuzimanju Atosa, nakon višemjesečnih pregovora, bit će potpisan ove sedmice u Banjoj Luci. Atos zasad neće biti spojen s društvom Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba. Prema informacijama portala, predstavnici osiguranja Grawe pregovarali su i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije tvrtke kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Grawe Sarajevo je u martu prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 2,1 milion KM, dok je u lipnju prošle godine iznosila 2,4 miliona KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja bila 2,29 miliona KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Atos nema dugoročnih obaveza, dok su kratkoročne obveze te osiguravajuće kuće na kraju juna iznosile 20,6 miliona KM.