SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠIRENJE
 
Grawe za 23 miliona KM preuzelo Atos osiguranje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.08.2018. - 10:57:06
SARAJEVO - Austrijska osiguravajuća kuća Grawe kupila je za nešto više od 23 miliona KM Atos osiguranje, bivše Bobar osiguranje, u vlasništvu Mladena Milanovića, izviejstio je Capital.ba.

Ugovor o preuzimanju Atosa, nakon višemjesečnih pregovora, bit će potpisan ove sedmice u Banjoj Luci. Atos zasad neće biti spojen s društvom Grawe Banja Luka, odnosno nastavit će poslovati kao posebna pravna osoba. Prema informacijama portala, predstavnici osiguranja Grawe pregovarali su i o kupovini Brčko-gas osiguranja, ali su se na kraju odlučili za Atos. Grawe osiguranje inače u BiH ima dvije tvrtke kćeri, Grawe Banja Luka i Grawe Sarajevo.

Preuzimanjem Atosa banjalučki Grawe će ojačati svoju tržišnu poziciju u RS i u segmentu autoosiguranja kojim se dosad nisu bavili.

Grawe Sarajevo je u martu prošle godine preuzelo VGT osiguranje iz Visokog koje je 2016. godine završilo s premijom od 25,5 mil. KM i tržišnim udjelom od 5,72%.

Poslovna dobit Atos osiguranja na kraju prvog polugodišta ove godine iznosila je 2,1 milion KM, dok je u lipnju prošle godine iznosila 2,4 miliona KM. Kada se uračunaju ostali prihodi i dobit, te odbije porez, neto dobit Atos osiguranja na kraju lipnja bila 2,29 miliona KM (9,1 mil. kuna), dok je u isto vrijeme lani iznosila 2,1 milion KM.

Polugodišnji poslovni prihodi Atos osiguranja iznosili su 12,1 milion KM i veći su za oko četiri miliona maraka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Atos nema dugoročnih obaveza, dok su kratkoročne obveze te osiguravajuće kuće na kraju juna iznosile 20,6 miliona KM.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.