SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MIROVINE
 
Grbavac: Građani Hrvatske trebaju udvostručiti izdvajanja za mirovinu
Autor/izvor: SEEbiz / Reuters / Lider
Datum objave: 15.02.2018. - 08:50:34
ZAGREB - Hrvatska vlada trebala bi provesti plan da postupno udvostruči iznos novca koji građani plaćaju u mirovinske fondove kako bi pomogli sanirati gubitke u mirovinskom sustavu, kazao je predsjednik Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima Damir Grbavac za Reuters.

Grbavac je pritom istaknuo kako članovi udruge trebaju više mogućnosti za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo ukazavši na veoma kratku listu hrvatskih kompanija koje se žele uvrstiti na burzi ili traže ulagače na tržištu kapitala.

Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka izjavile su kako, uz ostale reforme, Hrvatska treba reformu mirovinskog sustava ako želi osigurati dovoljno zdravo gospodarstvo da se pridruži eurozoni.

– Mirovinski fondovi mogu pridonijeti održivosti mirovinskog sustava zavisno o tempu postepenog povećanja uplata u fondove koji bi, prema planu, trebali iznositi 10 posto bruto plaće, kaže Grbavac koji je i predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog fonda.

Porezni obveznici sada uplaćuju pet posto bruto plaće u obavezni mirovinski fond te 15 posto u državnu blagajnu kao dio sustava međugeneracijske solidarnosti.

Razne Vlade su obećavale povećati doprinose i uvesti druge reforme otkad su predstavljeni privatni mirovinski fondovi 2002., ali analitičari tvrde da je vlast opetovano doživljavala neuspjeh u provođenju dugoročnih i vjerojatno nepopularnih mjera koristeći se 'flaster potezima'.

U ovom trenutku fondovi ulažu većinu svoje imovine u hrvatski dug i samo 10 posto u strane investicijske instrumente.

Više od 40 posto državne potrošnje za mirovine – oko 36 milijarde kuna na godinu, trenutno dolazi iz poreznih prihoda budući da doprinosi iz sustava međugeneracijske solidarnosti ne zadovoljavaju potrebe, osobito ako se u obzir uzmu niska stopa zaposlenosti i velik broj umirovljenika.

Na kraju prošle godine imovina četiriju obaveznih mirovinskih fondova dosegla je 91,9 milijardi kuna što je 26 posto BDP-a.

– Prema tom udjelu, nakon Švicarske, Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja srednje Europe. Međutim, naš ključni problem su ograničene mogućnosti ulaganja u zemlji, kazao je Grbavac.

U ovom trenutku fondovi ulažu većinu svoje imovine u hrvatski dug i samo 10 posto u strane investicijske instrumente.

– Naša izloženost stranoj imovine mogla bi malo porasti, ali glavnina ulaganja mora biti fokusirana lokalno i zato bismo voljeli vidjeti ekspanziju na tržištu kapitala kroz nove brzorastuće tvrtke, osobito one u IT sektoru koje su orijentirane prema stranim tržištima. Sada je najdinamičniji sektor turizam, ali razmatramo nove mogućnosti u energetskom sektoru i prometnoj infrastrukturi, zaključio je Grbavac.

Prije godinu dana Vlada je iznijela ideju da na burzu stavi 25 posto dionica HEP-a, no dosada nisu napravljeni nikakvi konkretni koraci prema realizaciji te ideje.