SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLAZAK
 
Grbavac i Vlaić napustili NO Podravke
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.05.2019. - 10:46:29
ZAGREB - Iz Podravke su u utorak izvijestili da su dva člana Nadzornog odbora (NO) iz reda mirovinskih fondova dala ostavke - Damir Grbavac i Petar Vlaić.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava uputila je nedavno ozbiljno upozorenje Vladi iz kojeg proizlazi da će se mirovinski fondovi postupno povlačiti iz tvrtki u kojima imaju veći broj dionica ostane li na snazi odluka da ne smiju autonomno predlagati članove nadzornih odbora.

Naime, kad predlaže člana nadzornog odbora tvrtke u koju je uložilo imovinu mirovinskog fonda, mirovinsko društvo, prema zakonskim odredbama koje su stupile na snagu početkom ove godine, mora predložiti "nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne kvalifikacije i iskustvo te nije u poslovnim, obiteljskim i drugim vezama s mirovinskim društvom, većinskim dioničarom, odnosno imateljem udjela ili grupom većinskih dioničara, odnosno imatelja udjela ili članovima uprave ili nadzornog odbora mirovinskog društva ili većinskog dioničara, odnosno imatelja udjela". Budući da su mirovinski fondovi povezani s gotovo cijelom financijskom i investicijskom zajednicom u Hrvatskoj, tako im je poprilično sužen manevarski prostor za predlaganje članova NO-a skupštinama poduzeća.

Obvezni mirovinski fondovi imaju predstavnika u NO-u HT-a, u kojem imaju 15 posto dionica, Zagrebačke burze (u kojoj imaju 10 posto), Sunce koncerna (25 posto), a predsjednika NO-a imaju u Podravci (47 posto), Končaru (49 posto) i Jadranu Crikvenici (70 posto).