SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.12.2017. - 22:51:18
ATENA - Grčka je obznanila u subotu da je postigla dogovor s predstavnicima svojih vjerovnika u sklopu treće revizije sadašnjeg programa pomoći zemlji, koji će odrediti isplatu sljedećeg obroka zajma.

"Postigli smo sporazum s predstavnicima institucija o svim temama", rekao je novinarima grčki ministar financija Euklid Cakalotos.

Cakalotos i ministar gospodarstva Georges Stathakis su od utorka u Ateni razgovarali s predstavnicima Europske unije, Europske središnje banke (ESB), Europskog mehanizma stabilnosti (MES) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Da bi dobila zeleno svjetlo od vjerovnika za deblokiranje zajma, Grčka se morala obvezati da će ispuniti u prosincu 95 preuzetih obveza, posebice reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije te ubrzanje privatizacije.

Zaključak treće procjene grčkog programa je predviđen na sastanku Euroskupine 22. siječnja i trebao bi otvoriti put za novu tranšu zajmova zaduženoj zemlji, pod uvjetom da grčki parlament usvojo reforme.

Grčka od 2010. živi od međunarodnih zajmova Europljana i Međunarodnog monetarnog fonda kroz tri programa, u zamjenu za sve oštrije mjere štednje.

Treći program pomoći koji financiraju zemlje članice EU-a, ali ne i MMF-a traje do kolovoza 2018. i Atena se nada da će se zatim okrenuti prema tržištima da bi se sama financirala.