SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Grubišić o Agrokoru: Pobjednici će biti roll-up kreditori i savjetnici
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 22.12.2017. - 08:45:05
ZAGREB - Dobavljači Agrokora su u jako lošem položaju, smatra analitičar Andrej Grubišić. 

Bez obzira na njihove prijetnje, misli da će na kraju biti jedan mali dodatni kompromis, koncesija s druge strane koja će samo promijeniti jačinu gorčine u ustima, ali suštinski materijalno ništa se neće promijeniti. Bilo koji oblik nagodbe mora odobriti Knighthead, kao i svi kreditori u roll-upu. 

Istaknuo je konstataciju Ante Ramljaka – da ne pregovaraju s njim, on je samo administrator, a vjerovnici se moraju dogovoriti. Stvorena je iluzija da je Ramljak dobročinitelj koji će učiniti puno dobroga uz blagoslov politike na tragu nacionalnih interesa. 

Objasnio je da ispada, prema predloženoj nagodbi, da će dobavljači dobiti 15-20 posto od svojih ukupnih potraživanja, što nije bilo u skladu s njihovim očekivanjima. Mnogi su se vjerojatno probudili iz sna u kojem su vjerovali u Lex Agrokor, koji je, smatra Grubišić, iluzija. 

Mit je da političari mogu riješiti problem – praksa pokazuje da nije tako, rekao je Grubišić, a pobjednici cijelog ovog procesa bit će roll up kreditori i savjetnici koji su dominantno stranci. Za 12 mjeseci oni više neće biti ovdje, a problemi će ostati domaćoj ekipi, zaključio je Grubišić.