SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AZIL
 
Gruevski dobio azil u Mađarskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.11.2018. - 15:35:29
BUDIMPEŠTA - Mađarski mediji javljaju kako je ova zemlja odobrila azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je prošlog tjedna pobjegao u Mađarsku nakon što se odbio javiti na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u Makedoniji.

Provladin list Magyar Idők, pozivajući se na mađarske vlasti, donosi detaljno obrazloženje odluke, prema kojemu je Gruevski mađarskom imigracijskom uredu predočio niz činjenica koje, navodno, idu u prilog od ranije poznatim tvrdnjama kako se nad bivšim makedonskim premijerom vrši političko-pravosudni progon.

Gruevski se u petak, 9. studenog u Makedoniji trebao javiti na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen zbog sudjelovanja u korupciji pri nabavi 600 tisuća eura vrijednog blindiranog automobila za potrebe vlade. Bila mu je oduzeta putovnica, a policija ga je u ponedjeljak trebala privesti po službenoj dužnosti.

No tijekom vikenda Gruevski je na nepoznat način napustio Makedoniju, i u mađarskom veleposlanstvu u Albaniji zatražio azil. Potom je diplomatskim vozilom, s osobnom iskaznicom i putnim listom koji mu je izdalo mađarsko veleposlanstvo, prešao iz Albanije u Crnu Goru, odatle u Srbiju, a iz Srbije u Mađarsku.

Mađarska oporba je prosvjedovala zbog ovakvog sudjelovanja države u transportu osuđenika za krivična djela, postavivši plakat na prozor parlamenta s natpisom 'Orbanov VIP-migrant'.Gruevskog u Makedoniji čekaju još četiri optužnice, od kojih je najozbiljnija ona u predmetu 'Titanik' za zločinačko udruživanje, povredu biračkog prava i zloupotrebu sredstava u kampanji.