SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BJEGUNAC
 
Gruevski u bijegu, Skopje optužuje Mađarsku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.11.2018. - 22:12:41
SKOPJE - Makedonija je uložila službenu prosvjednu notu Mađarskoj zbog pomoći koju je, kako se čini, pružila bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom u bijegu iz zemlje kako bi izbjegao zatvor.

Prema priopćenju makedonske vlade, mađarski veleposlanik u Skopju "Laszlo Duks je pozvan u ministarstvo vanjskih poslova na sastanak s državnim tajnikom Viktorom Dimovskim", koji mu je uručio prosvjednu notu. Razgovarali su o okolnostima bijega Nikole Gruevskog i njegovom zahtjevu za politički azil u Mađarskoj.

Makedonska vlada je izrazila želju da mađarsko pravosuđe uskrati "Nikoli Gruevskom, osuđeniku i bjeguncu, politički azil i da ga izruči Makedoniji na odsluženje zatvorske kazne".

Albanija otkrila da je Gruevski otputovao automobilom mađarskog veleposlanstva

Albanske vlasti su otkrile prošlog tjedna da je Gruevski iz Albanije, u koju je ilegalno ušao pješice, otputovao automobilom mađarskog veleposlanstva 11. studenoga.

Bivši šef stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. Nikola Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša zbog njegove podrške imigraciji.

Gruevski je osuđen u listopadu na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog Mercedesa.

Protiv njega se vodi još pet sudskih postupaka, a on smatra da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran.