SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VENEZUELA
 
Guaido ne otklanja mogućnost američke vojne intervencije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.02.2019. - 08:16:16
CARACAS - Venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom, rekao je u petak u razgovoru za AFP da je spreman odobriti, bude li trebalo, američku vojnu intervenciju kako bi prisilio predsjednika Nicolasa Madura da ode s vlasti i zaustavio humanitarnu krizu u zemlji.

"Učinit ćemo sve što treba, sve što moramo učiniti kako bismo spasili ljudske živote, kako djeca više ne bi umirala", rekao je oporbeni čelnik, kojeg je za privremenog predsjednika Venezuele priznalo četrdesetak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

"Učinit ćemo sve što je moguće. To je svakako veoma osjetljivo pitanje, ali koristeći se našim suverenitetom i našim ovlastima učinit ćemo što moramo", dodao je Guaido.

Odgovarao je na pitanje hoće li iskoristiti svoje zakonske ovlasti koje ima kao predsjednik parlamenta i privremeni predsjednik države kako bi odobrio eventualnu vojnu intervenciju izvana.

"Ovdje, u Venezueli, dani se računaju u ljudskim životima", dodao je Guaido.

Teška gospodarska kriza koja je zahvatila ovu naftom bogatu zemlju prouzročila je nestašicu hrane i lijekova. Više od dva milijuna Venezuelaca je napustilo zemlju od 2015., pokazuju UN-ovi podatci.

"Sve što moramo učinit ćemo suvereno i samostalno kako bi se prekinula uzurpacija" vlasti koju provodi Nicolas Maduro, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da je američko vojno upletanje u Venezueli "opcija" o kojoj se razmišlja s obzirom na političku krizu koja potresa tu zemlju.

Juan Guaido (35) se proglasio privremenim predsjednikom 23. siječnja pozivajući se na ustav. Od tada je u sukobu s Nicolasom Madurom kojega izbor na drugi mandat osporavaju oporba i velik dio međunarodne zajednice.