SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U MINUSU
 
Gubitak Plantaža 4,3 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 01.08.2019. - 20:33:07
PODGORICA - Kompanija 13. jul Plantaže a.d. Podgorica u prvih šest mjeseci ove godine poslovala je sa gubitkom od 4,3 miliona eura. 

To pravdaju sezonskim karakterom poslovanja. Pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.

Prema izvještajima o poslovanju, kompanija je za prvih šest mjeseci ostvarila ukupne prihode u iznosu od 9,7 miliona €, što je 4 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu su veći za 5 odsto. Prodajom flaširanih proizvoda (vina i rakija) na domaćem tržištu, ostvaren je prihod od 4,5 miliona eura što je 3 odsto više u odnosu na prethodnu i na nivou plana za 2019. godinu. Prihodi od usluga u iznosu od 500 hiljada eura veći su za 102 odsto u odnosu na prethodnu godinu i 29 odsto u odnosu na plan", saopšli su iz kompanije na drugoj redovnoj sjednici Odbora direktora kompanije gdje su razmatrani rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci.

Ukupni troškovi za prvih šest mjeseci tekuće godine, kako navode, iznose 15,2 miliona €. Ipak u prvoj polovini godine, periodu u kojem poljoprivredni sistemi zbog sezonskog karaktera proizvodnje bilježe veće rashode od ostvarenih prihoda, kompanija je zabilježila gubitak.

"Rast troškova uslovili su povećani inputi sa tržišta i obim proizvodnje, teška poljoprivredna godina imajući u vidu da su nepovoljne vremenske prilike, ekstremno velika koločina padavina i grad, uslovili rast troškova zaštitnih sredstava za vinograde, breskvu i nektarinu na Ćemovskom polju, kao i problemi u obezbjeđivanju kvalifikovane radne snage. Zbog povećanih inputa sa tržišta, najveći rast bilježe troškovi repromaterijala kao rezultat zanačajno većeg obima flaširanja od gotovo 80% u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

Stabilizaciju bilansa i pozitivne finansijske rezultate, odnosno profit u kompaniji očekuju krajem trećeg kvartala, kada se proizvodni ciklusi u vinogradarsko-voćarskoj proizvodnji završe.