SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TELEKOM SEKTOR
 
HAKOM: Vrijednost hrvatskog telekom tržišta 12,7 milijardi kuna
Autor/izvor: SEEbiz / Lider
Datum objave: 21.03.2013. - 12:25:00
Zadnja izmjena: 21.03.2013. - 15:39:34
ZAGREB - Vrijednost domaćeg telekom tržišta trenutačno je na razini od 12,7 milijardi kuna i pod utjecajem recesije bilježi kontinuirani pad. Mobilna telefonija čini 51,3 posto tržišta, fiksna telefonija 24,2 posto, a 18,5 posto pristup Internetu.
Prema analizama HAKOM-a mobilni broadband raste i dosegao je na kraju prošle godine 326,34 tisuće korisnika, dok je kod fiksnog širokopojasnog pristupa internetu taj broj dosegao 890,27 tisuća.

Ukupno je tako na kraju 2012. u Hrvatskoj na internet bilo spojeno 1,22 milijuna korisnika. Podaci HAKOM-a pokazuju i da je gustoća broja širokopojasnog pristupa manja od EU prosjeka, ukupno iznosi 28,36 posto, a samo 20,75 posto u fiksnoj telekom mreži.

- Po broju prenesenih brojeva i u pokretnim i u nepoketnim komunikacijama smo u samom vrhu u Europi. U pokretnim komunikacijama Hrvatska općenito drži korak s Europom, a raspodjelom digitalne dividende stvorene su nove mogućnosti za povećanje gustoće širokopojasnih priključaka u ovom dijelu. No, ono što bi htjeli popraviti je gustoća širokopojasnih priključaka po čemu smo ispod prosjeka EU – rekao je Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a na 9. Telekom Areni.

Na telekomunikacijskom tržištu je prisutan pad prihoda zbog recesije, ali to ne znači, ističe Lučić, da se smanjuje vrijednost tržišta jer se to može gledati i na način da korisnici manje plaćaju za usluge koje su sve bolje. Zadnjih godina osjetno raste prihod od usluga od IPTV-a. - Glavni problem Hrvatske je neravnomjeran razvoj između velikih gradova i ruralnih prostora.

Većina županija se nalazi ispod prosjeka Hrvatske, a Hrvatska je ispod prosjeka EU. U tom kontekstu LTE vidimo kao tehnologiju koja može pomoći da se širokopojasni pristup internetu omogući i u ruralnim prostorima i otocima – rekao je Lučić.Što se tiče HAKOM-ovog doprinosa razvoju tržišta Lučić je najavio da će sva neutrošena sredstva iz različitih projekata vratiti tom istom tržištu kroz program potpora. Riječ je o oko 100 milijuna kuna koja se planiraju vratiti tržištu i društvu kroz nekoliko godina. Nearavnomjeran razvoj tržišta u Hrvatskoj uzet će se u obzir pri analizama tržišta i donošenju regulatornih mjera koje HAKOM planira donijeti do kraja ove godine.

Kao regulator ćemo voditi računa da uzmemo u obzir rizik ulaganja i povrat na uloženo u nekom razumnom roku, ali i da se zaštiti tržišno natjecanje i korisnici. To smatramo društveno odgovornom regulacijom tržišta i vjerujem da će se rezultati vidjeti do kraja godine. U tijeku su razgovori s telekom operatorima, a uskoro ćemo imati javnu raspravu oko analiza tržišta. Napravit ćemo regulatorni okvir za sljedeće 2-3 godine koji će omogućiti stabilan razvoj i ulaganja – najavio je Lučić.

Inače, europska regulativa za telekomunikacijsko tržište donosi mnoštvo novina, koje donose veću kompetitivnost na tržištu, te korisnicima donosi transparentnost telekomunikacijskih usluga, istaknuo je drugog dana Telekom Arene, devete po redu regionalne konferencije, Wolf-Dietrich Grussmann, direktor odjela "Regulatorna koordinacija i poslovanje" glavne uprave za mrežne komunikacije, sadržaj i tehnologiju Europske komisije.Prema njegovim riječima rast prisutnosti širokopojasnog pristupa internetu za 10 posto donosi rast od 1 posto BDP-a.

Važno je osigurati regulatornu sigurnost i konzistentnost i za mobilni i fiksno tržište, a u tome pravcu idu i pravila u regulaciji tržišta. Investicije ne mogu biti samo sa strane telekom operatera, te EU i države same mogu u tome pronaći svoj interes u poticanju gospodarstva kroz olakšavanje investicija u telekomunikacije – rekao je Grussmann.

Europska komisija želi osigurati da svi akteri na telekomunikacijskom tržištu imaju ista prava, pritom ne zaboravljajući korisnike zbog čega su i donesena nova pravila u cijena roaminga koja stupaju na snagu na isti dan kada Hrvatska 1. srpnja postaje punopravnom članicom EU. Što se tiče ulaganja u infrastrukturu, EK želi omogućiti smanjenje cijene ulaganja za 20-30 posto što će poboljšati mogućnost razvoja širokopojasnog pristupa internetu i usluga koje će na njemu biti temeljene. Grussmann pojašnjava da je EK u tome vrlo odlučna jer su njihove analize pokazale kako je to u ovome trenutku vrlo bitno za tržište, te da će time biti obuhvaćen i sadržaj čiji će se razvoj također poticati.