SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Hamdija Lipovača: Abdić može pomoći, ali nije vlasnik Agrokomerca
Autor/izvor: SEEbiz / Avaz
Datum objave: 11.03.2012. - 13:58:00
Zadnja izmjena: 11.03.2012. - 18:00:50
VELIKA KLADUŠA - Najavljeni povratak osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića u Veliku Kladušu, nakon puštanja iz pulskog zatvora na uvjetnu slobodu, izaziva žestoke reakcije u Krajini. Jasne su podjele prije svega zbog bratoubilačkog rata u kojem je život izgubilo oko 3.500 Bošnjaka.
Prilikom obraćanja svojim pristalicama u Puli, krajiški Babo nijednog trenutka nije spomenuo ovu povijesnu kataklizmu bošnjačkog naroda zbog koje i danas plaču majke u Krajini.

Hamdija Lipovača, premijer USK, smatra da je Abdić u "proteklih deset godina izgubio kontakt u vezi s političkim i društvenim kretanjima u BiH".

- Činjenica je da je vlasnik "Agrokomerca" Federacija BiH i da će vlasnik odlučivati o sudbini ove kompanije, kao što je i činjenica da mali doničari s Abdićem na čelu pokušavaju putem Suda u Strazburu dokazati da imaju više vlasništva nego koliko im je ponuđeno. Da nije bilo bratoubilačkog rata, vjerujem da bi se kompromis između dvije strane napravio mnogo lakše - kaže za "Avaz" Lipovača.

On smatra da Babo ima znanje i iskustvo, jer je svojevremeno i stvarao "Agrokomerc", i dodaje da "treba vidjeti kako iskoristiti to iskustvo, a da se Abdić ne petlja u politiku i da se ne ponaša kao vlasnik Agrokomerca".

- On i njegova porodica nisu vlasnici "Agrokomerca", nego su vlasnici FBiH te grupa dioničara, među njima i on. Mislim da revolt kod ljudi stvara upravo to što se on ponaša kao da je to njegova lična imovina - dodaje krajiški premijer.

Lipovača naglašava da je razočaran Babinim govorom u Puli.

- Umjesto da kao čovjek od 70 i više godina kaže da će preostalo vrijeme nadoknaditi svojoj porodici te da neće ništa uraditi što bi doprinijelo novim eskalacijama, Abdić kaže: "Ja bih sada išao s vama u Kladušu, ali nemam ličnu kartu." Mislim da Babo neće ni doći u Kladušu prije nego što dobije sigurne garancije da eventualno neće biti uhapšen. Vjerujem da će on najavljeni sastanak s Udruženjem nezaposlenih dioničara održati u Maljevcu, na hrvatskoj strani - kaže Lipovača.

On poručuje Abdiću da uzme u obzir i ovu računicu: ako je za njega, recimo, 50.000, 60.000 ili 100.000 Krajišnika, istovremeno je protiv njega 200.000 ljudi.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.