SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MEDIJI
 
Handelsblatt: U kakvom su dealu Plenković i Von der Leyen?
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 14.08.2019. - 09:17:03
BERLIN - Ugledni njemački poslovni dnevnik Handelsblatt objavio je veliku analizu izazova koji novu predsjednicu Europske komisije čekaju na Balkanu, koji nazivaju "velikom bauštelom". 

Znakovito je da su tekst opremili fotografijom na kojoj je Von der Leyen s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem te se detaljno bave onim što Hrvatska može očekivati od nove Europske komisije.

Handelsblatt konstatira da "Balkan ima velika očekivanja od nove predsjednice Europske komisije", što uključuje i zemlje koje nisu članice EU-a, kao i one koje jesu. Ove potonje su većinom dale glasove s kojima je Von der Leyen tijesno izabrana za predsjednicu Komisije u Europskom parlamentu te očekuju da će im se za to odužiti.

"Nije slučajno da je odmah na početku doputovala u Poljsku i Hrvatsku jer kao iskusna političarka, Von der Leyen zna da će morati platiti cijenu za podršku istočnoeuropskih članica njenoj kandidaturi ako želi biti uspješna predsjednica Komisije", piše Handelsblatt, prenosi Index.hr.

Kada je riječ o Hrvatskoj, ističe se da je Von der Leyen već posjetila Hrvatsku i da je tu zemlju pridobila obećanjem da će podržati njen ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura.

"Predsjednica EK je pohvalila Hrvatsku unatoč poznatim hrvatskim gospodarskim poteškoćama, raširenoj korupciji i nacionalističkim provokacijama, nazvavši je 'uzorom za druge zemlje'. To je bila zahvala što su podržali njenu kandidaturu", piše u analizi u kojoj se naglašava da se Von der Leyen "može osloniti na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića".

Njoj je važno i da dobro surađuje s Hrvatskom koja će predsjedati Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine, što će biti i početak mandata Von der Leyen na čelu Europske komisije. Predsjednica EK želi si osigurati "dobar start", a to ovisi i o Hrvatskoj.

Ističe se da je cilj Hrvatske pokrenuti priključivanje zemalja iz regije Europskoj uniji i da u tome želi imati podršku Von der Leyen. No Hrvatska ima i svojih problema - u EU je od 2013., ali to nije rezultiralo gospodarskim rastom, nego masovnim iseljavanjem. Plenković se nada da bi bolji rast mogao doći zbog uvođenja eura.

Plenković često ponavlja da je BiH vanjskopolitički prioritet Hrvatske pa vrijedi napomenuti da Handelsblatt nema povoljne prognoze za približavanje ove susjedne zemlje Europskoj uniji. Ističe se da je BiH na kraju reda svih zemalja koje žele ući u EU i da je Bruxelles "duboko frustriran" tamošnjim političkim elitama.

U svakom slučaju, prema pisanju Handelsblatta može se zaključiti da Plenković izvrsno kotira kod nove predsjednice EK, što ne mora nužno biti samo dobro za Hrvatsku. Naime, to znači i da će Bruxelles biti spreman zažmiriti na raznolike HDZ-ove nepodopštine u Hrvatskoj kojih sigurno ni ubuduće neće manjkati.