SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UPOZORENJA
 
Hanfa: Izraženi rizici na kripto tržištu zahtijevaju pojačan oprez
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.12.2018. - 12:57:34
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) ponovno je u petak pozvala ulagače na pojačan oprez zbog izraženih rizika na kripto tržištu, koje prolazi kroz značajnu i kontinuiranu cjenovnu korekciju.

Zbog iznimne volatilnosti kripto imovine, koja predstavlja poseban rizik za male ulagatelje, HANFA još jednom poziva građane na oprez i razborito postupanje kod ulaganja u takve proizvode.

Kripto imovina (virtualne valute, kritpovalute, digitalni tokeni i dr.) su još uvijek u najvećem dijelu svijeta neregulirani oblik ulaganja kojeg prati velika razina pravne nesigurnosti.

U prosincu 2017. bitcoin je na kratko prešao cijenu od 19 tisuća američkih dolara, dok se danas trguje na razinama nižima i od 3.500 dolara, a tržišna kapitalizacija svih značajnijih kriptovaluta od siječnja do prosinca 2018. pala je s više od 800 mlrd. dolara na oko 110 mlrd.

Kako je tržište kritpo imovine snažno raslo u 2017., tako tokom 2018. prolazi kroz značajnu korekciju. Osim tog iznimno naglašenog tržišnog rizika, ulagatelji se trebaju upoznati i s ostalim rizicima povezanim s takvim ulaganjima, imovinom i projektima koji su u podlozi imovine u koju ulažu te osobama koje stoje iza pojedinog projekta. U nastavku navodimo samo neke od rizika koji se često povezuju sa kritpo imovinom:

Krađa identiteta (tzv. phishing)

Ulagatelji u kritpo imovinu su vrlo često izloženi različitim pokušajima krađe identiteta putem interneta. Osobe koje se lažno predstavljaju kao pružatelji usluga pokušavaju navesti ulagatelje da otkriju osobne informacije, posebice lozinke ili privatne ključeve (private key, seed words) upisivanjem istih na lažiranoj internetskoj stranici, poveznici danoj na društvenoj mreži ili putem poruke. Lažne internetske stranice i poruke osoba koje žele nezakonito doći do osobnih podataka i financijskih sredstava ulagatelja su jako slične internetskim stranicama i porukama autentičnih pružatelja usluga zbog čega ih je često jako teško razlikovati.

Nedovoljna dostupnost pouzdanih informacija

Tržište kripto imovinom obilježava velika razina asimetrije informacija, odnosno na takvim tržištima uglavnom ne postoji jasna pravna obveza informiranja svih sudionika o informacijama značajnim za formiranje cijene proizvoda kojima se trguje.

Narušavanje integriteta tržišta

Značajan broj indikacija upućuje na raširenu pojavu manipulacija ili pokušaja manipulacija na tržištima virtualnih valuta, što je posebno vidljivo kroz takozvane pump & dump grupe na različitim servisima za razmjenu poruka. Također, na tržištu kripto imovine često su izražene sumnje u istinitost značajnih informacija, postojanje lažnog volumena u trgovanju na tržištima, kao i upitan kredibilitet nekih od stablecoina (virtualne valute koje bi trebala biti vezane uz vrijednost fiat novca ili neke druge imovine poput zlata).

Sigurnosni rizici informacijskih sustava

S obzirom na narav kritpo imovine, sveprisutni su sigurnosni rizici informacijskih sustava na kojem su one kreirane, na kojem se pohranjuju i na kojima se njima trguje. Ulagatelji moraju biti dobro upoznati sa tehničkom stranom informacijskih sustava koje sami koriste kao i sa tehničkom i pravnom sigurnošću koju im nude pružatelji usluga.