SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Hanfa oduzela odobrenje Nexusu za upravljanje fondovima Nexus FGS i Nexus FGS II
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.01.2018. - 17:34:00
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) oduzela je odobrenje društvu Nexus Private Equity Partneri odobrenje za rad odnosno upravljanje fondom Nexus FGS i Nexus FGS II, a oduzela je i suglasnost za obavljanje funkcije članova uprave društva Nexus - Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku.

Upravno vijeće Hanfe odlučilo je to na sjednici održanoj u četvrtak, a Hanfa je o tome izvijestila u petak priopćenjem na svojim internet stranicama.

Kako se navodi, Upravno vijeće Hanfe donijelo je rješenje kojim se društvu Nexus Private Equity Partneri d.o.o. oduzima odobrenje za rad odnosno upravljanje otvorenim alternativnim investicijskim fondovima rizičnog kapitala s privatnom ponudom Nexus FGS te Nexus FGS II.

Dostavom Hanfina rješenja društvu Nexus nastupaju uvjeti za prisilni prijenos poslova upravljanja dvama fondovima te će do prijenosa na drugo društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima potrebne poslove obavljati banke depozitari tih fondova - Splitska banka za Nexus FGS, a Privredna banka Zagreb (PBZ) za Nexus FGS II.

Tako će Splitska banka dužna obavljati poslove ostvarivanja prava iz poslovnih udjela u četiri trgovačka društva te PBZ u dva trgovačka društva, a koje je do do sada ostvarivalo društvo Nexus za račun fondova Nexus FGS i Nexus FGS II.

U priopćenju se, naime, poimenice ne navodi o kojim je trgovačkim društvima riječ, a iz Hanfe su najavili i da će cjelovito rješenje biti objavljeno nakon anonimizacije.

Kao banke depozitari dvaju fondova Splitska banka i PBZ će obavljati i druge poslove upravljanja fondovima koje nije moguće odgađati te u roku od 60 dana od dana nastupanja razloga za prisilni prijenos poslova upravljanja fondovima Nexux FGS i Nexus FGS II provesti odgovarajući postupak prikupljanja ponuda od društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima koja ispunjavaju uvjete i zainteresirane su preuzeti upravljanje dvama fondovima te izabrati to novo društvo.

Kao posebna nadzorna mjera, oduzima se suglasnost za obavljanje funkcije člana uprave društva Nexus Private Equity Parneri d.o.o. izdana za Marka Lesića, Krešimira Ružđaka i Marka Makeka, rješenjem Hanfe od 27. lipnja 2014. godine, navodi se u priopćenju Hanfe.

Inače, krajem prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je potvrdilo da je pokrenulo novu istragu protiv osnivača Agrokora Ivice Todorića i još tri osobe, među kojima su i predsjednik i član Uprave Nexusa Lesić i Ružđak, a zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna.

Tako se Ivicu i sina mu Ivana Todorića tereti da su potaknuli suosumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma njihovom dioničkom društvu, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

Šefove Nexusa tereti se da su zlouporabili povjerenje zbog nezakonitih zajmova koje je 2016. Nexus preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Iz Nexusa su nakon potvrde Županijskog državnog odvjetništva reagirali priopćenjem u kojem su naveli da ni u jednom trenutku iznos odobrene pozajmice Agrokoru nije prelazio 62 milijuna kuna te da je preostali iznos nevraćene kratkoročne pozajmice 40 milijuna kuna te da u poslovanju fondova pod njihovim upravljanjem nije bilo kršenja Zakona o alternativnim investicijskim fondovima ni pravila fondova pod upravljanjem.