SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDA
 
Hans Rudolf Wöhrl ponudio 500 milijuna eura za Air Berlin
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2017. - 16:36:05
BERLIN - Njemački ulagač Hans Rudolf Wöhrl ponudio je 500 milijuna eura za posrnulog prijevoznika Air Berlin, pri čemu iz njegove kompanije Intro najavljuju da bi desetinu iznosa platili odmah a ostatak naknadno, "ovisno o rezultatima".

"Intenzivno radimo na tome da realiziramo ovu ponudu, ne samo uz pomoć stručnjaka već uz sugestije i savjete zaposlenika, putnika i poslovnih partnera Air Berlina", poručio je u nedjelju Woehrl putem Facebooka.

Javnost ga je upoznala 2003. godine kada je za simboličan jedan euro kupio od British Airwaysa zrakoplovnu kompaniju Deutsche BA i kasnije je prodao Air Berlinu.

Njegova kompanija Intro u nedjelju je ponudila trenutnu isplatu 50 milijuna eura za kupnju posrnule kompanije dok bi, kako je navedeno, preostalih 450 milijuna isplatili naknadno, "ovisno o rezultatima".

Intro želi cijeli Air Berlin, ne pojedine njegove dijelove, naglasio je Woehrl, pozivajući i druge potencijalne kupce, kao što su Lufthansa, Condor, TUI, Germania i bivši vozač Formule 1 Niki Lauda, da se pridruže njegovoj ponudi.

Dodao je ipak da bi njegova tvrtka po potrebi mogla kupiti i kompletnu imovinu Air Berlina, uključujući 140 unajmljenih zrakoplova i dozvole za slijetanje i polijetanje u njemačkim zrakoplovnim lukama.

Njemačka vlada podsjeća da je Air Berlin drugi prijevoznik u zemlji pa ga zbog propisa o zaštiti tržišnog natjecanja ne može kupiti jedan prijevoznik.

Nakon što im je dioničar Etihad Airways u lipnju uskratio financijsku podršku zbog višegodišnjih gubitaka, Air Berlin je 15. kolovoza zatražio pokretanje stečaja.

Potencijalnim kupcima dali su rok do 15. rujna za dostavu ponuda.

Vlada je u međuvremenu odobrila posrnulom prijevozniku kratkoročni zajam od 150 milijuna eura, što je prošli ponedjeljak odobrila i Europska komisija. Njime je Air Berlinu omogućen kratkoročni nastavak poslovanja kako bi se turisti nesmetano vratili s odmora u inozemstvu a na kocki je i oko osam tisuća radnih mjesta, i to neposredno uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj.