SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOND
 
HBOR i EIF pokrenuli fond za ulaganja u mala i srednja poduzeća
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 28.01.2019. - 13:37:59
ZAGREB - U Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak u ponedjeljak je potpisan ugovor kojima je pokrenut CROGIP - Croatian Growth Invesment Programme, inicijativa vrijedna 70 milijuna eura koja će potaknuti ulaganja u mala i srednja poduzeća. Ugovor su potpisali predsjednica HBOR-a Tamara Perko i Peir Luigi Gilibert, izvršni direktor Europskog investicijskog fonda (EIF).

Potpisani ugovor je preduvjet za osnivanje 'fonda fondova' u kojeg će EIF i HBOR svaki uplatiti po 35 milijuna eura, a novac će se kasnije proslijediti fondovima rizičnog kapitala kojima će upravljati društva koje će odabrati EIF.

Financirat će se mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj, a kao prihvaljivi fondovi u obzir će se uzimati svi koji najmanje 70 posto svoje imovine ulažu u domaće tvrtke.

Na umu treba imati da se ovim novcem neće finacirati start-upovi već srednje kapizalizirane tvrtke, a očekuje se da će se ulaganjima potaknuti industrija rizičnog kapitala.

Tamara Perko, šefica HBOR-a rekla je kako je ovo ulaganje svojevrsna zamjena za Fondove za gospodarsku suradnju (FGS) koji su došli kraju sa svojim ulaganjima i očekuje se da će do 2023. svi dezinvestirati (prodati) svoje investicije.

'Industrija rizičnog kapitala još uvijek nije zaživjela u potrebnoj mjeri. Stoga je bitna uloga HBOR-a kao promotora i aktivnog sudionika koji svojim inicijativama potiče aktivnost na području razvoja fondova rizičnog kapitala.

Očekuje se da će fond zaživjeti do kraja ove godine.