SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROVERZE
 
HDZ poništio izjavu o povjerljivosti, agencija koja ju je pisala sad piše novu
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 12.02.2019. - 08:00:46
ZAGREB - Jutarnji list donosi priču o potpisivanju Izjave o povjerljivosti s članovima HDZ-a, u kojoj stoji da će članovi morati kontaktirati HDZ prije nego daju izjavu o stranci policiji i sudu.

HDZ-ovci, prema napisima Jutarnjeg, o svojoj stranci ubuduće neće smjeti iznositi informacije čak ni na sudu ukoliko za to ne dobiju pismeno odobrenje stranačkih tijela. Tako barem proizlazi iz Izjave o povjerljivosti (GDPR) - kako glasi naziv dokumenta koji je ovih dana iz središnjice HDZ-a odaslan na potpis članovima stranke.

Dokument koji je poslan nije potpisan, a u njemu se od članova traži da potpišu da će se "prema svakoj informaciji primljenoj tijekom obavljanja stranačkih aktivnosti i dužnosti odnositi kao povjerljivoj i takve informacije neće otkrivati neovlaštenim osobama, osim u skladu s ovom izjavom, Statutom HDZ-a ili u skladu s relevantnim zakonskim propisima".

U priopćenju tvrtke Apicura Business Intelligence tvrdi se da HDZ nije sudjelovao u izradi te izjave te da je tvrtka već pristupila izradi novog prijedloga izjave.

Iz HDZ-a su nam kazali da su potpisali ugovor s tvrtkom Apicura da im obavi posao vezan uz izmjene Zakona o zaštiti podataka (GDPR) te da na njima leži sva odgovornost za tekst Izjave o povjerljivosti.

Iz Apicure poručuju da će mijenjati tekst:

"Izjava o povjerljivosti dio je aktivnosti koje se poduzimaju u pogledu usklađivanja s europskim okvirom zaštite podataka i odnosi se na podizanje svijesti o važnosti zaštite osobnih podataka od potencijalne zloupotrebe. Prijedlog Izjave o povjerljivosti sastavljen je u najboljoj vjeri i s najboljom namjerom sa svrhom osiguravanja postupanja vašeg članstva s osobnim podacima ne dovodeći u pitanje obveze koje biste vi ili vaši članovi mogli imati sukladno odredbama važećih zakona i odlukama nadležnih tijela.

Potpuno je jasno da se voljom stranaka ne može ograničiti ili onemogućiti rad sudova i drugih organa, kao i to da je potrebna najviša razina zaštite osobnih podataka sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i pravilima standarda informacijske sigurnosti.

Prvenstveno napominjemo da je isključiva odgovornost za izradu prijedloga Izjave o povjerljivosti na tvrtki Apicura i da HDZ nije sudjelovao u izradi odredbi prijedloga same Izjave te da je Apicura već pristupila revidiranju postojećeg prijedloga Izjave o povjerljivosti kako bi ista na razumljiv način potvrdila ovdje izneseno.

Revidiran prijedlog Izjave o povjerljivosti Apicura će u najkraćem roku dostaviti HDZ-u na razmatranje", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Natalija Parlov Una, direktorica tvrtke Apicura Business Intelligence Zagreb.