SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DIVIDENDA
 
HeidelbergCement isplaćuje najveću dividendu u povijesti
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 22.03.2019. - 08:59:40
BERLIN - S najvećom dividendom u povijesti kompanije, HeidelbergCement osigurao je dobro raspoloženje među svojim dioničarima. 

Njemačka grupa za građevinske materijale povećala je neto profit za 22 odsto na oko 1,3 milijarde eura. To uključuje gotovo 600 milijuna eura prihoda od prodaje aktivnosti koje nisu bile dovoljno profitabilne i nisu pripadale osnovnoj djelatnosti. 

Dioničarima je ponuđena jedanaest posto veća dividenda od 2,10 eura po dionici. Ovo je deveti uzastopni porast i najveća dividenda u povijesti kompanije. 
Za tekuću godinu, proizvođač cementa, betona, pijeska i šljunka očekuje umjeren rast prodaje, operativnog profita i neto prihoda na prilagođenoj osnovi. Očekuje se i porast prodaje. 

"Povećanje cijena treba promovirati kao prioritet kako bi se nadoknadile izgubljene marže 2018", navode iz kompanije. Takođe žele da odvoje HeidelbergCement od drugih dijelova poslovanja. Generalni direktor Bernd Scheifele je rekao da je, s obzirom na dobre izglede za globalnu ekonomiju, menadžment siguran i dobro pripremljen za sve izazove, izvijestio je NTV. 

U prošloj godini, operativna dobit je pala za sedam posto na nešto manje od 3,1 milijardu eura, iako je prodaja porasla za pet posto na 18,1 milijardu eura. Između ostalog, razlog tome su veći troškovi energije, nepovoljni vremenski uslovi za građevinsku industriju i nepovoljni devizni tečajevi.