SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Heineken Hrvatska otvorio zeleno skladište vrijedno 20,5 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.11.2017. - 19:50:32
KARLOVAC - Tvrtka Heineken Hrvatska u ponedjeljak je u krugu pivovare u Karlovcu otvorila zeleno skladište, svoju središnju investiciju u 2017. godini vrijednu preko 20,5 milijuna kuna, izvijestili su iz te tvrtke.

Novo skladište za gotove proizvode, unutrašnje površine 5.200 četvornih metara, visine 11 metara i kapaciteta više od 7.000 paleta, izgrađeno je u sedam mjeseci prema principima zelene gradnje, što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje, ali i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavljao na energetsku učinkovitost, visokokvalitetne ekološki prihvatljive materijale pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje, navodi se u priopćenju.

Tako je, kako ističu iz Heinekena Hrvatska, korištena nova tehnologija temeljenja kojom se iskopi smanjuju do 50 posto, što u slučaju skladišta znači čak 5.000 tona manje zemlje odložene na deponij nego da se koristila klasična metoda temeljenja. Vanjski zidovi zgrade izrađeni od su reciklabilnih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala, krovni pokrov izrađen je od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela, a korištena je energetski učinkovita rasvjeta odnosno LED svjetiljke i reflektori kojima se upravlja senzorima pokreta. Zbog racionalne uporabe energije i toplinske izolacije zgrade, zeleno skladište Heinekena Hrvatska svrstano je u energetski razred A%2B prema novom Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, ističu iz karlovačke pivovare.

Kako dodaju, za realizaciju projekta zelenog skladišta odabrani su lokalni dobavljači - karlovačke tvrtke Projektni ured Vinski te AB gradnja, kao glavni izvođač radova.

Iz Heinekena Hrvatska najavljuju i da će uskoro početi koristiti električne viličare, kao ekološki prihvatljiviju, jednostavniju i sigurniju opciju, zbog čega pivovara gradi punionicu baterija električnom energijom.