SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Herceg Novi želi titulu evropske prijestonice kulture 2021.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.11.2015. - 22:30:08
HERCEG NOVI - U foajeu Dvorane Park za sjutra u 11 sati je najavljena prezentacija povodom kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021.
– Ovo je prilika da se sektoru kulture, umjetnicima i kulturnim radnicima, kao važnim nosiocima i akterima svih društvenih procesa, kao i svim zainteresovanim građanima Herceg Novog, predstavi osnovna tema aplikacije, odnosno njen koncept (Frenemies – Peace of Art), sadržaj aplikacije, kao i značaj samog projekta za Herceg Novi i region – navode organizatori. To će ujedno biti i prva u nizu prezentacija koje su planirane povodom kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture.

Na prezenaciji će govoriti dramski pisac i vd direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica, direktor projekta, Alekasandar Peković, vd direktorka Turističke organizacije Bojana Blagojević i koordinatorka projekta Herceg Novi 2021, Tamara Lepetić.

Prva faza u realizaciji najznačajnijeg evropskog projekta u kulturi – aplikativna – i košta 275 hiljada evra. U drugoj je planiran isti iznos sredstava, ona će trajati do kraja 2016. godine a podrazumijeva razrađivanje aplikacije u svim segmentima. Treća najzahtjevnija i najambicioznja faza podrazumijeva period od pet godina, predviđa jačanje kapaciteta u oblasti javnog, privatnog i civilnog društva, kulturnih institucija, uspostavljanje strateškog partnerstva između kulture, turizma, obrazovanja te javnog, privatnog i NVO sektora. Sredstva za treću fazu gradovi ne obezbjeđuju sami jer prihvatanje aplikacije znači otvaranje svih evropskih fondova – a dobar primjer je grad Košice koji je za 22 projekta planirao 70 miliona evra od kojih se 90 odsto slilo iz evropskih fondova. Titula se uručuje 2021. a ocjena realizovanog se očekuje godinu kasnije.
 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.