SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPORAVAK
 
Hidrogradnja nakon dvadeset godina prvi put pozitivno posluje
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.08.2017. - 08:06:46
SARAJEVO - Sarajevska Hidrogradnja nakon 20 godina prvi put pozitivno posluje, kazao je BHT-u stečajni upravnik ove firme Zijad Fazlagić. 

Međutim, od izmirenja dugovanja uposlenicima koji su otpušteni odlaskom u stečaj zasad još nema ništa. Nekadašnji gigant odlaskom u stečaj ostavio je nezbrinutim oko 600 radnika. Jedan od njih, Džafer Alić, ima 15 godina neuplaćenog radnog staža i neisplaćene plate za tri godine. 

- Moja otpremnina za 28 provedenih godina u Hidrogradnji je bila 2.820 KM. Iako je po svim zakonima stečajni upravitelj trebao da isplati osam plata i otpreminu, od toga nema ništa nije uradio, kazao je BHT-u Alić. 

Sindikat građeinarstva KS i Udruženje za zaštitu ljudskih prava Slobodni pogledi podnijeli su Ustavnom sudu apelaciju za poništenje stečaja, ističući da su kroz apelaciju dokazali da je stečaj protivzakonit i protivustavan. 

- U Hidrogradnji nije trebalo da dođe do stečaja, jer se kompanija nalazila u finansijskog konolidaciji. U Hidrogradnji je trebalo da dođe do reorganizacije, a pare koje se nalaze u UN-u i u potraživanjima od Libije treba da se naplate i injektiraju u Hidrogradnju da se kompanija digne, ističe Miralem Terzo iz udruženja Slobodni pogledi. 

Resursi kojima trenutno raspolaže ova firma iskorišteni su da se vrati u pogon ono što je prije tri godine stalo i, prema riječima stečajnog upravnika, nakon 20 godina ova firma prvi put pozitivno posluje. Iako za trenutno zaposlene uplaćuju redovna primanja i doprinose, za isplate dugovanja bivšim radnicima sredstava nema.