SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZELENO SVJETLO
 
HNB Intesi Sanpaolo dao suglasnost za stjecanje Veneto banke Zagreb
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2017. - 18:47:57
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) razmotrio je gospodarska i novčana kretanja, te izvješće o upravljanju međunarodnim pričuvama i o financijskim rezultatima poslovanja HNB-a u prvom polugodištu, a donio je i nekoliko odluka među kojima je suglasnost Intesi Sanpaolo za stjecanje Veneto banke Zagreb, priopćeno je iz HNB-a.

HNB podsjeća da je u drugom tromjesečju 2017. rast realnog BDP-a ubrzao na tromjesečnoj i godišnjoj razini, dostupni podaci za srpanj upućuju na intenziviranje rasta i u trećem tromjesečju, a tijekom drugoga tromjesečja nastavljen je i rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti. Potrošačke cijene pale su u srpnju za 0,7 posto u odnosu na lipanj zbog sezonskih pojeftinjenja, jednako kao u srpnju prošle godine. Godišnja stopa ukupne inflacije blago se ubrzala, s 0,7 posto u lipnju na 0,8 posto u srpnju, poglavito zbog većeg godišnjeg rasta cijena prehrambenih proizvoda, kažu u HNB-u.

Novode kako je HNB nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, pri čemu su deviznim intervencijama ublaženi aprecijacijski pritisci.

"Kreditna aktivnost prema poduzećima i stanovništvu nastavila je rasti, uz nastavak prirasta kunskog kreditiranja stanovništva. Neto inozemni dug domaćih sektora zamjetno se smanjio tijekom drugoga tromjesečja, čime je poništen rast bruto i neto inozemnog duga ostvaren u prva tri mjeseca tekuće godine. Manjak opće države u prvom je tromjesečju 2017. snažno smanjen na godišnjoj razini, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i u drugome tromjesečju", kaže se u priopćenju nakon sjednice Savjeta HNB-a.

Na današnjoj sjednici odobreno je banci Intesa Sanpaolo stjecanje dionica koje čine 100 posto udjela u temeljnom kapitalu Veneto banke Zagreb. U okviru procesa restrukturiranja Veneto grupe u Italiji, bankarska grupacija Intesa Sanpaolo dogovorila je, naime, stjecanje dionica zagrebačke Veneto banke, pri čemu je za realizaciju te transakcije potrebno odobrenje nadležnog regulatora, u ovom slučaju HNB-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukom nadzornih odbora da Balász Pál Békeffy dobije još jedan mandat kao predsjednik uprave OTP banke Hrvatska, da u Privrednoj banci Zagreb članom uprave bude imenovan Alessio Cioni, te da u Wüstenrot stambenoj štedionici član uprave u još jednom mandatu bude Ivan Ostojić.

Savjet HNB-a donio je i odluku o puštanju u optjecaj novčanice od 50 kuna s datumom izdanja 9. srpnja 2012. godine od 25. rujna 2017. godine.