SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLASMAN
 
HNB putem strukturne repo aukcije bankama plasirao 530 milijuna kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2017. - 11:26:34
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) održala je u utorak prvu ovogodišnju strukturnu repo aukciju na kojoj je bankama po fiksnoj repo stopi od 1,2 posto plasirala ukupno 530 milijuna kuna.

Datum namire ove aukcije je 9. studenoga ove godine, a datum reotkupa je za pet godine, 9. studenoga 2022. godine.
Ukupan iznos pristiglih iznosio je 530 milijuna kuna, što znači da je HNB prihvatio sve pristigle ponude.

Kao financijsko osiguranje HNB je prihvaćao vrijednosne papire s Liste prihvatljivih vrijednosnih papira, objavljene na njenoj internetskoj stranici, a koji su preneseni u skup prihvatljive imovine kod Hrvatske narodne banke, podsjećaju iz središnje banke.

Riječ je o prvoj strukturnoj repo aukciji hrvatske središnje banke nakon gotovo godinu dana. Prethodna je, naime, održana 22. studenog prošle godine, a kroz tu četvrtu i posljednju strukturnu obratnu repo aukciju u 2016. godini bankama je po fiksnoj repo stopi od 1,4 posto plasirano ukupno 47,5 milijuna kuna.

Strukturnim obratnim repo aukcijama središnja banka otvara bankama pristup dugoročnijim izvorima kunske likvidnosti po kamatnoj stopi konkurentnoj ostalim izvorima kunske likvidnosti banaka, pri čemu se kao kolateral prihvaćaju dužnički vrijednosni papiri izdavatelja iz Hrvatske. Time strukturne repo operacije omogućavaju bankama da intenzivnije i uz povoljnije uvjete kreditiraju gospodarstvo i stanovništvo u domaćoj valuti. 

Kroz četiri strukturne repo aukcije u 2016. godini HNB je bankama ukupno plasirao 993,4 milijuna kuna, a kamatna je stopa najprije iznosila 1,8 posto da bi potom bila snižena na 1,4 posto.