SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSUDA
 
HND osudio otkaz HRT-ovom novinaru Miloradu Šikanjiću
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.12.2017. - 15:37:05
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvratk je osudilo odluku vodstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) o pokretanju postupka izvanrednog otkaza novinaru novinaru Miloradu Šikanjiću.

"Pokretanje postupka izvanrednog otkaza uslijedio je nakon što je kolega Šikanjić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog' 19. prosinca 2017. godine komentirao povratak Ivana Vrdoljaka na mjesto predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) i druge aktualne političke teme", ističu u HND-u.

"Kolega Šikanjić koji je u emisiju bio pozvan kao politički komentator, što mu je i posao na Hrvatskom radiju, povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a ocijenio je vrlo negativno. Nakon reakcije HNS-a vodstvo HRT-a zatražilo je očitovanje od svog novinara najavljujući mu izvanredni otkaz. Pri tome kolega Šikanjić nije upoznat s pravim razlogom prijetnje otkazom jer u pozivu na očitovanje nije navedeno koje je članke Etičkog kodeksa HRT-a navodno prekršio radeći ono za što je i plaćen - komentirajući političke teme u programu Hrvatskog radija.

Također riječ je o Etičkom kodeksu HRT-a koji je izrazito rigidan prema zaposlenicima HRT-a i nametnut je unatoč činjenici da prilikom njegova donošenja nije poštivana propisana procedura, na što je HND već više puta upozoravao. Uz to Etički kodeks HRT-a zapravo je nevažeći jer ga je prethodi sastav Nadzornog odbora, prije nego što je smijenjen, stavio van snage (u listopadu 2016. godine), a novoizabrani Nadzorni odbor HRT-a o tome se još nije izjasnio", stoji u priopćenju.
HND upozorava da je pokušaj izbacivanja s posla komentatora zbog toga što je radio svoj posao još jedna u nizu skandaloznih odluka kojima vodstvo HRT-a grubo narušava slobodu medija i provodi cenzuru nad vlastitim novinarima.

"Rezultat takvog ponašanja je i činjenica da je HRT samo formalno javni medijski servis, a u stvarnosti vodstvo HRT-a guši profesionalizam, sramoti i zastrašuje vlastite novinare i ruga se građanima Hrvatske. O ovom slučaju, kao i svim ranijim napadima na novinare i slobodu medija, Hrvatsko novinarsko društvo obavijestilo je međunarodne novinarske organizacije i organizacije koje se bave zaštitom slobode medija uključujući Europsku federaciju novinara (EFJ), Medijsku organizaciju jugoistočne Europe (SEEMO), Predstavnika za slobodu medija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) te Europsku radiodifuzijsku uniju (EBU) čija je članica Hrvatska radiotelevizija", navodi HND.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.