SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
APEL
 
HND poziva medije da ne potiču predrasude kada izvještavaju o nasilju u koje su umiješani azilanti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.08.2017. - 11:43:50
ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) apelira na novinare i urednike da izvještavanju o nasilju u koje su umiješane osobe koje traže azil u Hrvatskoj pristupe profesionalno, odnosno da prije objave provjere sve informacije, te da vode računa da kod građana ne potiču predrasude i stereotipe, pa čak i netrpeljivost i mržnju.

Mediji su, pozivajući se na policiju, izvijestili da su se u tjedan dana u Zagrebu dogodila dva pokušaja bludnih radnji nad ženama, u kojima je sudjelovao jedan tražitelj azila i jedan strani državljanin. Pritom su neki mediji postupili ne poštujući etička i profesionalna načela, ocjenjuje HND.

Pozdravljajući brzu reakciju policije, HND poziva medije da u ovakvim i sličnim slučajevima u kojima se čine kaznena djela budu svjesni svoje moći i odgovornosti, te da vode računa da ne objavljuju poluinformacije i vlastite pretpostavke. Tako će izbjeći moguće stvaranje atmosfere linča, već prisutne u komentarima ispod ovakvih vijesti na internetskim portalima, te dovođenje u opasnost kako članova već ionako ugrožene zajednice tražitelja azila tako i ostalih građana.

Uloga medija u oblikovanju javnog mnijenja na ovom pitanju je snažno prisutna, jer je riječ o grupi ljudi koji nisu zaštićeni, nemaju nikakvu društvenu moć, ne mogu zastupati svoje interese i njihov glas se nema gdje čuti. Mediji utječu na percepciju javnosti koja u svojoj radikalno-negativnoj varijanti može rezultirati diskriminacijom i nasiljem prema nevinima.

Jer, izvještavanje u kojem se implicitno u izravnu vezu dovodi nasilnikovo podrijetlo i status s jedne i počinjenje kaznenog djela s druge strane kod javnosti može potaknuti reakcije kakve nitko ne želi. U prvom planu zato nije podrijetlo ili status napadača već osuda onoga što je napravio konkretni počinitelj, stoji u priopćenju.

HND podsjeća da su mediji u Hrvatskoj odigrali važnu pozitivnu ulogu za vrijeme humanitarne, izbjegličke krize, senzibilizirajući javnost na solidarnost i humanitarnu potporu unesrećenim ljudima. Zato apeliramo na kolegice i kolege da se i u ovakvim slučajevima pridržavaju temeljnih etičko-profesionalnih novinarskih načela, a na policiju da vodi računa o ovim stvarima kada informacije daje u javnost.

HND podsjeća da također sudjeluje u projektu Media Against Hate (Kampanja protiv govora mržnje u medijima, vidi www.hnd.hr/projekti) koju provodi Europska federacija novinara (EFJ) uz financijsku potporu Europske komisije.

S tim ciljem, EFJ i partneri pokrenuli su kampanju i web stranicu koja novinarima pruža potrebne alate i seriju treninga širom Europe o izvještavanju o tim osjetljivim temama i poštivanju medijske etike. Web stranica Mediaagainsthate.org prikuplja najnovije vijesti o etičkim standardima, slobodi govora, različitostima i resursima za medijske profesionalce i organizacije civilnog društva koje se bore protiv govora mržnje u medijima, stoji u priopćenju koje je za Izvršni odbor HND-a potpisao predsjednik Saša Leković