SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEGIJA
 
Hoće li Todorić prodavati i objekte Mercatora?
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 11.02.2016. - 11:41:50
LJUBLJANA - Nakon što je Agrokor nedavno prodao četiri Konzumova objekta u Hrvatskoj južnoafričkom fondu Tower Property za 66,4 milijuna eura, slovenski se mediji pitaju hoće li se ista sudbina dogoditi i objektima Mercatora.

U Mercatoru o toj temi šute. Kažu tek da u skladu sa svojom dugoročnom strategijom nastavljaju monetizaciju i prodaju neosnovnih djelatnosti.

Neposredno nakion preuzimanja Mercatora u ljeto 2014. godine, Agrokor je započeo s prodajom oko 200 milijuna eura vrijednih poslovno nepotrebnih nekretnina, gotovo 50 trgovina i trgovinskih centara u Hrvatskoj, zatim Pekarne Grosuplje, kćerinskih društava Mercatora Emba i Intersport, tekstilnog trgovca Modiana i turističke kompanije M Holidays, piše ljubljanski Dnevnik.

Pekarnu Grosuplje Agrokor je prodao Don donu, dok je robne marke Santa i Loka kupio Franck. Ponude za Intersport bile su ispod očekivanja, dok je Kompas preuzeo M Holidays. U kojoj je fazi prodaja Modiane za koju se zanimala Sportina u Mercatoru nisu željeli otkriti.

Zasad nije poznato koliko je Mercator prodao nekretnina, a nisu poznate ni brojke o poslovanjuu za prošlu godinu. Također, u Agrokoru ne otkrivaju koliko Konzumovih trgovinskih centara namjeravaju prodati. Poznata je tek davna najava kako planiraju prodati približno trećinu maloprodajnih objekata.

Grupa Mercator u ovoj godini planira od prodaje prihodovati 2,6 milijardi eura, što je nešto više od prošlogodišnjih prihoda.

Ovogodišnji poslovni plan predviđa rast prihoda na svim tržištima na kojima Mercator posluje osim hrvatskog, a najveći promet bit će ostvaren na slovenskom (56,2 posto planiranih prihoda) i srpskom (35,7 posto) tržištu.