SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INSTRUMENTI
 
Hoće li Vlada Ini oduzeti koncesiju za preradu nafte?
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 12.10.2016. - 08:04:05
ZAGREB - Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je, kako doznaje Novi list, jučer održao sastanak s hrvatskim članovima uprave i nadzornog odbora Ine oko iznenadnog prijevoza sirove nafte, namijenjene preradi u Rafineriji Sisak, vlakom u Rijeku.
Dogovoreno je da NO od uprave Ine, na čelu koje se nalazi Zoltan Aldott, hitno zatraži pojašnjenje odluke da se 600 tona nafte preveze u Rijeku, kao i odgovor na pitanje tko je odluku donio.

S njom, kako se može čuti, uprava Ine, barem ne njeni hrvatski članovi, nisu bili upoznati, što znači da je riječ ili o odluci na razini Ininih izvršnih direktora, koji su pod izravnom »palicom« MOL-a, ili je bila riječ o direktnoj Aldottovoj odluci, donesenoj bez službene odluke o zatvaranju rafinerije Sisak.

U riječku je rafineriju noću s petka na subotu, podsjetimo, u 12 vagona prevezeno oko 600 tona sirove nafte, pri čemu su, doznajemo, i lokomotiva i svi vagoni prazni stigli iz Mađarske, odnosno nafta nije prevezena hrvatskim željezničkim prijevoznikom. To je prvi takav prijevoz ikad u povijesti Ine, za koji se pretpostavlja da je MOL-ov »probni balon« pred zatvaranje rafinerije u Sisku. Kako se može čuti, MOL-ova je namjera naftu određeno vrijeme na preradu prevoziti u Rijeku, a zatim, jer takav prijevoz i jest jedan od najskupljih, ali i najnesigurnijih, objaviti da je transport neisplativ te da je domaću naftu potrebno na preradu slati u neku od MOL-ovih rafinerija u Mađarsku ili Slovačku. I Rijeka bi se na kraju, uvjereni su u Stožeru za obranu rafinerije Siska, mogla pretvoriti samo u distributivni centar za gotove derivate iz uvoza.

Hrvatska, međutim, ima još jedan mehanizam kojim može spriječiti MOL u toj namjeri, no da bi se on realizirao, potrebna je čvrsta, stabilna Vlada. Kako doznajemo, ako Ina, odnosno MOL, naftu prevezenu u Rijeku stavi u preradu, Ini se može oduzeti koncesija zbog kršenja nekoliko zakona – Zakona o rudarstvu, o ugljikovodicima, Zakona o koncesijama. Panenićevo će ministarstvo stoga, odlučeno je, pratiti što se s naftom prevezenom u Rijeku događa, no činjenica je da trenutačna Vlada nema legitimitet oduzimati koncesiju Ini, piše  Novi list.

Hoće li se buduća Vlada odlučiti na taj korak, također je vrlo upitno, jer je činjenica da onda nafta namijenjena Sisku neće imati kud na preradu. Andrej Plenković jučer je kazao da će zaštititi hrvatske interese u Ini, ne samo po tom pitanju, već i inače. Čelnik Mosta Božo Petrov izjavio je da će Most tražiti sankcije i sve ono kako se može spriječiti da se to nastavi događati na bilo kakav način.

- Ali to govori o tome kako nas doživljava MOL. Za nas oni nisu, barem po ovom postupku, nikakvi partneri, a kamoli strateški, ako se želi iskoristiti ova situacija oko formiranja nove Vlade i to na način da u okrilju noći prenose stotine tona, rekao je Petrov.

Ina je jučer priopćila kako je cilj bio testirati prijevoz nafte željeznicom iz skladišta u Graberju Ivaničkom u Rijeku. »Pritom se potpuno ispitala funkcionalnost utovara, transporta, istovara i skladištenja domaće sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka, što je opcija koja bi se u budućnosti mogla koristiti kako bi se osigurala fleksibilnost prerade domaće nafte«, kažu u Ini. Dodaju da je to u skladu s Ininim ciljem osiguranja stabilnosti opskrbe u Hrvatskoj.

- Navedeno testiranje održano je nastavno na ispunjenje svih tehničkih i operativnih preduvjeta, uključujući i dostupnost tanka u Rafineriji nafte Rijeka te dovršetak radova na instalaciji za prihvat sirove nafte, kao i pogodne vremenske uvjete. Nadalje, logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje«, kažu u Ini, dodajući da sisačka rafinerija nastavlja s preradom 25. listopada. Zato, jer je riječ o operativnoj odluci, ministar Panenić sada ne može ići drugim putem nego da zatraži od NO-a da upravi Ine postavi pitanja.

Prijevoz nafte željeznicom najskuplji je i najrizičniji prijevoz, može se čuti od upućenih, i nipošto nije uobičajen. Navodno je to razlog zbog kojeg ga je HŽ odbio pa su lokomotiva, vagoni i strojovođa došli iz Mađarske.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.