SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VAL NEZADOVOLJSTVA
 
Hong Kong: Kraj krize ili tek naznaka novih prosvjeda?
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 06.09.2019. - 08:39:47
KOLUMNA - Izvršna upraviteljica Hong Konga Carrie Lam službeno je povukla kontroverzni prijedlog zakona o izručenju koji je bio okidač višemjesečnih prosvjeda koji su gurnuli grad u kaos.

Upraviteljica je još sredinom lipnja skinula zakon s dnevnog reda te ga u više navrata proglasila „mrtvim" iako ga nikada nije službeno povukla iz budućih rasprava.

U snimljenom obraćanju, Lam je obećala da je zakon o izručenju mrtav i da se više neće naći na dnevnom redu zakonodavnog tijela. Također je uputila svoja tri prijedloga za normalizaciju stanja. Prvo, imenovanje dvaju novih članova u Nezavisno vijeće za podnošenje žalbi protiv policijskog postupanja; drugo, „živu" komunikaciju gradskih dužnosnika sa građanima i prikupljanje podataka o stavovima i željama građana; i treće, angažman akademske i ekspertne zajednice oko izrade neovisnih studija o uzrocima i rješenjima krizne situacije.

„Incidenti u posljednja dva mjeseca šokirali su i rastužili stanovnike Hong Konga", izjavila je Lam. „Svi smo vrlo zabrinuti zbog Hong Konga, našeg doma. Svi se nadamo da ćemo naći izlaz iz trenutnog zastoja i nemira."

Tim je potezom vlada Hong Konga ispunila jedan od pet (a zapravo šest) zahtjeva prosvjednika. Ostali zahtjevi su ostavka izvršne upraviteljice, istraga policijskog nasilnog postupanja, ukidanje karakterizacije prosvjednika kao „pobunjenika" odnosno počinitelja nereda, oslobođenje svih uhićenih te uvođenje općeg biračkog prava. Posljednji zahtjev nije dio „službenog" kanona ovih prosvjeda i spominje se tek mjestimično.

Lam je odbila zahtjev za odbacivanja optužbi protiv uhićenih prosvjednika.

„Objasnila sam da je to protivno vladavini zakona i da nije prihvatljivo", izjavila je Lam, dodajući da zahtjev nije u skladu s Osnovnim zakonom (ustavom Hong Konga).

Dok su neki u potezu upraviteljice vidjeli pozitivan signal mira i dijaloga, najveći vladini kritičari tvrdi da ukidanje zakona i njeni prijedlozi nisu ni približno dovoljni te da ne pristaju ni na kakve kompromise osim bezuvjetnog ispunjenja svih pet zahtjeva. Štoviše, dio prosvjednika već je obećao nastavak kampanje. Jedan od najistaknutijih aktivista i prosvjednika Joshua Wong rekao je da je Lam učinila „premalo i prekasno". Wong je inače utemeljitelj pro-demokratske grupe Demosisto i studentski vođa iz prosvjeda 2014.

Potpredsjednica Građanske fronte za ljudska prava Bonnie Leung – još jedne od grupa koje stoje iz masovnih prosvjeda—izjavila je da sumnja u to da će ljudi prihvatiti situaciju.

„To nas može malo smiriti, ali vidjet ćemo kako će se razvijati situacija".

Unatoč skepsi prosvjednika, burze i financijski sektor pozitivno su ocijenili riječi Lam kao najavu okončanja kaotičnog stanja. Indeks Hang Seng narastao je za 3,9% a dionice lokalnog retail sektora i operatera trgovačkih centara zabilježili su rast od gotovo 10%. Hongkonški dolar oprezno je ojačao.

Mediji su čitavo vrijeme pratili prosvjede u iščekivanju velike intervencije kineske vojske. Neki su počeli pisati o novome Tiananmenu. Službeni Peking se ogradio od uplitanja u politiku grada, navodeći da prati situaciju ali da konačna odgovornost za stanje leži na izvršnoj upraviteljici Lam.

U obližnjem su Shenzhenu, pripadnici paravojnih postrojbi Kineske narodne policije, snaga čija je primarna zadaća borba s nasilnim prosvjedima, provodili vježbe. Njihov je kontingent povećan a ured za propagandu Narodno-oslobodilačke vojske Kine (NOVK) u više navrata emitirao je izvrsno producirane video spotove koji su demonstrirali metode i učinkovitost narodne policije i vojske.

No, unatoč stranim očekivanjima i impliciranoj spremnosti dijela Vlade da prisilno stavi točku u prosvjedima, Kina se ograničila medijskim zastrašivanjem. No, moguće je da su se u pozadini primjenjivale nenasilne i financijsko-prisilne metode.

Prema tvrdnjama ruske novine Kommersant, u hongkonški ured jedne od najkrupnijih (neimenovanih, pretpostavka da je HSBC) svjetskih banaka stigli su pro-pekinški predstavnici lokalne ekonomske elite i predočili upravi banke popis stranih organizacija koje su kroz tu banku financijski pomagale prosvjednicima i udrugama (detaljnije o tome, uključujući o ulozi Steve Bannona u svemu možete pročitati u članku na South China Morning Post).

Uprava je bila upozorena da poslovanje banke u Kini može biti ugroženo ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Druge krupne banke dobile su slična upozorenja. Autor kolumne tvrdi da je masovnost prosvjeda drastično pala upravo nakon takvih intervencija. To je pomoglo prosijati prosvjednike: na ulicama su ostale radikalne grupe koje su većinom vandalizirale javne površine i bacale zapaljive predmete na policijske postaje.

Kommersant tvrdi da je Peking je procijenio kako osnovni izvor frustracija mladih Hong Konga leži u ekonomskoj nejednakosti te ekonomskim i stambenim problemima. Stoga se rješenju budućih problema mora pristupiti kreativno, iz tog kuta. Kineski izvori novine tvrde da je prošli mjesec u susjednom Shenzhenu bio održan sastanak krupnih pro-kineskih građevinskih firmi i developera iz Hong Konga, na kojem je odozgo bilo sugerirano da se nešto mora poduzeti u pogledu rastućih cijena starih i novih kvadrata.

Ovaj aspekt problema je relativno dobro poznat, ali se gotovo nije spominjao u javnom medijskom diskursu Zapada i Kine, vjerojatno zbog toga što s jedne strane ne odgovara deklariranim ciljevima prosvjeda, dok s druge strane može prikazati kontinentalnu Kinu u negativnom svjetlu. No, činjenica je da su frustracija i animozitet stanovnika Hong Konga prema ostatku Kine (i službenom Pekingu) između ostalog izazvani gentrifikacijom i drastičnim promjenama urbanog života koji su sa sobom donijeli bogati stanovnici „kontinenta", uključujući i povećanje cijena života, najma i kupovine stanova.

Najveće kineske novine Renmin Ribao ignorirale su objavu upraviteljice Lam te u prvi plan istaknula govor Xi Jinpinga o moralnoj odgovornosti stanovnika i vodstva zemlje povodom skorog obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Narodne Republike Kine.

U kontekstu proslave, preostali prosvjednici će sigurno nastojati zadržati pozornost svjetskih medija. Radikalniji će zasigurno i dalje pokušavati „izvući" kinesku vojsku na ulice grada. No, čini se da Peking zasad, u širokom smislu te riječi, kontrolira situaciju.