SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
HDZ
 
Horvat: Moramo imati granicu u demokratizaciji HDZ-a
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 27.05.2018. - 08:38:41
ZAGREB - Događanja na izvještajnom saboru HDZ-a komentirao je i potpredsjednik stranke te novi ministar gospodarstva Darko Horvat.

Na pitanje stoji li HDZ čvrsto uz Andreja Plenkovića, Horvat je odgovorio kako su posljednjih nekoliko dana mediji, ali i čitava javnost, bili spremni na to da na današnjem izvještajnom Saboru stranke bude radikalnih istupa protiv predsjednika stranke.

"S obzirom na to da se takvi istupi nisu dogodili, a ja tek sada vidim da je bila dobra i transparentna odluka glavnog tajnika da se svakom omogući da na današnjem izvještajnom Saboru kaže što misli. Od 50-ak govornika nije bilo radikalnih i disonantnih tonova što je prava slika stanja u stranci", rekao je Horvat.

"Oni koji kritiziraju mogli su biti ili ostati u Vladi"Novi šef HDZ-a? "Sada za to nije trenutak. Bit će vremena"

Osvrnuo se ne izlaganje Davora Ive Stiera koji je, kako je kazao Horvat, obradio vrlo interesantnu temu. "Nemojmo zaboraviti da je on profesor i ja u tom njegovom govoru nisam prepoznao nikakvih radikalnih kritika i sve što je rekao ja se s time slažem", kazao je Horvat u razgovoru za RTL.

Na pitanje bliži li se afera Hotmail svojem kraju, naglasio je da ta afera trenutno nije na stolu ministra gospodarstva kao ni samog HDZ-a.

"Ona je na stolu DORH-a i institucija koje se time bave, a ono što se u ovom trenutku u Agrokoru događa, situacija se stabilizira, intenzivno se pregovara s predstavnicima vjerovnika i dobavljača i siguran sam u posao koji rade gospodin Peruško i gospođa Weber sa svojim timom. Nisam prorok, ali u priželjkivanju sam nagodbe koja će se dogoditi do 10. srpnja", kazao je Horvat.

Na pitanje hoće li se u sljedećim danima uključiti u proces postizanja nagodbe, Horvat je kazao da mu dokumenti koje je Vlada potpisala ne dozvoljavaju da direktno utječe na bilo koji proces.

"Mi smo ovdje od strane politike i aspekta gospodarstva da pratimo procese dok je izvršna uloga upravo na izvanrednom povjereniku", kazao je Horvat te dodao kako Peruško uživa njegovo puno povjerenje. Objasnio je i kako se, kroz nekoliko kratkih razgovora, upoznao s procesom kojeg Peruško vodi te ponovio da je uvjeren da će čitavoj priči 10.7. doći kraj.

"U ovom trenutku ne bi ulazio u dubinu i samu materiju Nacrta. Uzet ćemo nekoliko dana, porazgovarati s dobavljačima i vjerovnicima i nakon toga ćemo imati svoj zaključni stav", rekao je.

Komentirajući Izvještajni sabor HDZ-a 2016. godine na kojem je Andrej Plenković uputio kritiku tadašnjem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku, kojeg je ubrzo zamijenio na čelu stranke, Horvat je kazao kako nije kritizirao tada, a nema razloga za kritiku ni sada.

"Da se polemizira, razgovara, da postoje različiti stavovi i na sjednicama Predsjedništva, na sjednicama Nacionalnog vijeća, Središnjeg odbora, pa i danas, u jednoj demokratskoj stranci je to potpuno normalno", kazao je Horvat te pozdravio demokratiziranje HDZ-a.

Naglasio je, međutim, kako tu treba znati gdje su granice te da stranka poput HDZ-a ima svojeg predsjednika, Predsjedništvo i neka druga tijela. "Bojim se ako odemo predaleko u toj demokratizaciji stranke moglo bi nam se dogoditi da izgubimo nadzor nad strankom", kazao je Horvat.

Za kraj je poručio kako demokratizacija HDZ-a može značiti i da se bivši predsjednik stranke Tomislav Karamarko vrati na čelno mjesto jer ga, kaže Horvat, u tome nitko ne spriječava niti mu to itko brani.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.