SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FONDOVI EU
 
Horvat poništava posljednji "najbrži prst" natječaj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.08.2018. - 12:17:30
ZAGREB - Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je danas da će natječaj za EU sredstva za male i srednje poduzetnike, u kojemu je 53 milijuna kuna sredstava alocirano u samo 35 sekundi, biti poništen.

Natječaj Ministarstva gospodarstva 'Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT', vrijedan 53,2 milijuna kuna, u srijedu je bio otvoren svega – 35 sekundi.

Projektni prijedlozi poduzetnika koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama željeli modernizirati svoje poslovanje, počeli su se predavati u srijedu u 11:00 sati, no za svega 35 sekundi sustav je obustavio daljnju prijavu, jer je iznos bespovratnih sredstva obrađenih projektnih prijava premašio 200 posto od ukupne alokacije poziva.

Poduzetnici, čijih 589 prijava nije obrađeno zbog obustave prijava, sumnjaju na nepravilnosti u samom softveru ili moguće i samoj dodjeli sredstava.

– Natječaj za koji pripremite 53 milijuna kuna, a imate odziv od strane realnog sektora koji premašuje i tri puta alocirana sredstva, samo znači da smo jako dobro pogodili natječaj. Mi ćemo tokom današnjeg dana razmotrit situaciju, najvjerojatnije taj natječaj poništiti, pripremit malo više novaca i ponovno raspisati natječaj. Nama je želja da svi oni koji uđu u proces aplikacije, a zadovolje kriterije Ministarstva gospodarstva, dobe europski novac i na taj način povećamo konkurentnost hrvatskih (poduzetnika), rekao je ministar Horvat uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara zašto se poništava natječaj, rekao je da u ovom trenutku postoji daleko veći interes od onoga koji ministarstvo kroz alokaciju sredstava može popratiti.

Upitan zašto je brzina bila presudan kriterij za dodjeljivanje sredstava, rekao je da se ni sada nije gledala brzina te da će kvaliteta projekta biti ključan faktor.

Istaknuo je kako će sada nakon što vide koliki je interes „pripremiti dovoljno novaca da sve one aplikacije koje će biti podnesene, budu i usvojene".

Zaključio je kako je „identifikacija potreba hrvatskog gospodarstva napravljena na ovakav način", dodajući kako su mogli drugačije, no sada znaju koliki je interes i po njemu će pripremiti europska sredstva.