SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPCIJE
 
HPB bi mogao pripojiti i Croatia banku
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 05.04.2019. - 07:38:06
ZAGREB - Tomislavu Vuiću, predsjednik Uprave HPB-a, četverogodišnji mandat istječe u rujnu ove godine, a on je zainteresiran da ostane na čelu banke i iduće četiri, ako to vlasnik želi.

Rekao je to na predstavljanju uspješnog završetka pripajanja Jadranske banke, čime je HPB postao šesta banka po veličini u zemlji, s tržišnim udjelom od 5,5 posto. Ujedno je dobio 40.000 novih klijenata.

- Ponosan sam na tim koji je omogućio da HPB ostvari iskorak u srednjoj Dalmaciji, u čijem razvoju želimo više sudjelovati i jačati tržišnu poziciju. Pripajanje Jadranske banke važan je korak u stvaranju jake banke u hrvatskom vlasništvu. Bogatiji smo za nove klijente i važno iskustvo - istaknuo je Vuić.

Koliko su predstavnici države kao većinskog vlasnika HPB-a voljni povjeriti novi mandat Vuiću, tek će se vidjeti, ali ono što je jasno jest da nisu pokazali interes za njegove opetovane pozive da je "najvećoj banci u hrvatskom vlasništvu" potrebna dokapitalizacija. Jednako tako, ostaje otvorena mogućnost da se osnaženom HPB-u jednog dana pripoji i Croatia banka.

HPB i Jadranska banka posluju kao jedna banka od 1. travnja, nakon osmomjesečnog procesa integriranja na kojem su radili zaposlenici obiju banaka. Čelnik Jadranske banke u proteklih osam mjeseci Mato Filipović rekao je da je cilj bio omogućiti opstanak Jadranske banke i stvoriti uvjete za nastavak jačanja tržišnog položaja HPB-a.

Kako bi se zadržao što veći broj radnih mjesta, rekao je, HPB je decentralizirao dio funkcija, tako da, uz zaposlenike novoosnovanog Regionalnog centra, u Šibeniku nastavljaju raditi i zaposleni u drugim sektorima.

Mladen Mrvelj, član Uprave HPB-a, odgovoran za informatiku, pak, dodaje da ih je taj uspjeh ohrabrio na putu stvaranja digitalne banke jer je banka po nekim uslugama ispred konkurencije, a određeni digitalni proizvodi predstavljaju inovaciju na hrvatskom tržištu. - Nastavljamo s razvojem sigurni da su i novi klijenti zadovoljni kvalitetom usluge HPB-a - rekao je Mrvelj. J M. Klepo