SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZAHTEVI
 
HPK traži 12,4 miliona dolara odštete za Železaru Smederevo
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 02.08.2018. - 21:14:01
BEOGRAD - Holandska kompanija HPK Engineering, koju je Vlada Srbije 2015. angažovala da upravlja smederevskom železarom, zatražila je od suda u Vašingtonu da omogući izvršenje odluke međunarodne arbitraže iz Londona, prema kojoj Železara mora da joj isplati naknadu od 12,4 mil USD zbod nezakonito raskinutog ugovora.

HPK je 1. avgusta Saveznom sudu u Vašingtonu, Distrikt Kolumbija, podneo peticiju u kojoj se zahteva da se, na osnovu Konvencije o priznanju i izvršenju inostranih arbitražnih odluka, potvrdi odluka koju je u maju doneo arbitražni tribunal u Londonu.

Londonski sud za međunarodnu arbitražu (LCIA) je u maju ocenio da je Železara Smederevo nezakonito raskinula ugovor kojom je menadžment HPK 2015. angažovan da unapredi poslovanje te, tada državne kompanije, i privuče kupca za njenu privatizaciju.

Ugovor sa HPK-om je raskinut juna 2016. sa obrazloženjem da ne ispunjava ugovorene obaveze, koje nikada nisu objavljene. Železara Smederevo je 2016. prodata kineskoj HeSteel grupi, ali holandska kompanija tvrdi da je ugovor sa njom bez razloga raskinut "uoči samog završetka privatizacije većinskog udela Železare".

HPK u peticiji tvrdi da Železara i Vlada Srbije odbijaju da plate bonus od 10 mil USD koji je ugovorom bio dogovoren ako privatizacija usledi u roku od pet godina od njegovog sklapanja.

Odlukom arbitraže u Londonu kompanija HPK ima pravo na bonus od 10 mil USD i iznos za dodatne izdatke, ali Vlada Srbije i Železara ne žele da plate tu sumu.
HPK optužuje Vladu Srbije da se, iako je bila vlasnik Železare, neopravdano poziva na njen nominalni nezavisni korporativni status kako bi izbegla plaćanje odštetnog zahteva.

Prema neizvaničnim informacijama Bete, odbijen je tužbeni zahtev HPK Engineering protiv države Srbije i ta kompanija teško da će moći da realizuje arbitražnu presudu o obeštećenju od Železare.

Peticija američkom sudu, ukoliko je podneta, prema tim izvorima, može se tumačiti kao vrsta pritiska HPK da bi izdejstvovala naplatu tražene odštete.