SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
UHLJEBI
 
Hrvatska ekonomija se guši u čeličnom zagrljaju birokracije
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 18.03.2018. - 20:25:43
KOLUMNA - Što je poplava naspram dobre porcije kamenica? Što je nogometna reprezentacija bez pravovremenog lobiranja predsjednice u Južnoj Americi? 

Dresovi pršte kao da ima pokretnu manufakturu u zrakoplovu. Zapravo, i premijer i predsjednica su vrh ledenog brijega pod kojim je smrznuta hrvatska ekonomija. 
Prema novim statističkim podacima Hrvatska je rekorder u potrošnji na državnu birokraciju. Najviše odlazi na sudstvo i policiju. Prema navedenom mogli bi se pobojati da postajemo policijska država. Nedavno su čak objavili da nam nedostaje veliki broj policajaca te da bi trebalo promovirati policijsku akademiju kao dobar izbor za buduću profesiju.

Nastavimo li tako s unovačenjem novih policajaca uskoro bismo mogli čuvati sami sebe od sebe samih. Bezrezervna ''podrška'' države birokraciji urodila je plodom, tako da imamo obespravljene u socijalnom, zdravstvenom te obrazovnom sustavu. Protežiranje državne administracije jasno ukazuje da svaki politički oportunist želi nahraniti svoj glasački korpus. Od one minorne stranke što bi poslala vozača da bude konzul pa do velikih igrača koji zapošljavaju šest neradnika na jednog radnika. 

I svi oni će reći kako drukčije ne može. Pa da, ne može. Nije mogla ni Bugarska, a sad može. Ni Irci ili Litavci koji izdvajaju 3,7% ili 4,1% i tako postaju efikasna mala država. 

No, ovdje vladaju megalomani koji misle da imamo, valjda, SAD i EU kao svoje provincije. Još malo pa će se i Kinezi sramiti kako malu birokraciju imaju naspram Hrvata. Upozorenja od raznih rejting agencija upravo se odnose na dinosaurske birokratske kosture koje hranimo još iz ondašnjeg sistema. U nas je uvijek bilo lakše nadodati nego oduzeti. Koliko će još tako moći nitko ne zna, jer ovi gore nemaju pojma u kojem su minusu sve dok im netko ne prereže ''karticu'' i uslijede ''ovrhe'' na hrvatska dobra. 

Ne znam koliko sam kolumni napisao o preglomaznom javnom sektoru i obespravljenosti umirovljenika, profesora, osoba s invaliditetom. Čim političarima date zrcalo da ugledaju svoje gramzive face oni će ga brže-bolje razbiti jer lakše je podnijeti sedam godina nesreće nego istinu o sebi. Stoga ni ne čudi premijerov bijeg od odgovornosti i poplava, ili predsjedničina ekskurzija; oni ionako samo troše novac koji smo im osigurali od svojih crkavica. Jest, oni su ih prenamijenili prvo za sebe, a onda za aparat koji će ih štititi administrativno i fizički. Jest, upozorava ih se da nisu prstom maknuli za poduzetničku inicijativu. 

Novac za investicije kao da je radioaktivan. I sve će to lijepo trajati dok se Hrvatska ne pretvori u poderane gaće na štapu. Mislite da će se vlast sramiti pozicije na koju nas je sve dovela? Kad nas dovede u situaciju da svi imamo ''škrlak koncerte'' na trgovima.

Naravno da neće. S prijezirom su govorili o susjednim zemljama u regiji kojima smo mi lideri. Kome smo sad lideri? Da bi bio lider u regiji moraš imati lidera na vlasti. 

U Hrvatskoj imamo anemične populiste koji si sami ni čaj s medom ne bi znali skuhati. Zato i imamo toliko izdvajanje na birokraciju; da bi mogla služiti na korist bahatim lijenčinama koje smo sami stvorili i razmazili. Kako njihova tako i naša odgovornost, pa pravo nam, onda, i budi!