SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OBVEZNICE
 
Hrvatska izdala 10-godišnju obveznicu uz prinos od 2,41%
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 01.02.2019. - 20:21:00
Zadnja izmjena: 01.02.2019. - 20:38:45
ZAGREB - Ministarstvo financija izdalo je nove državne obveznice u iznosu od 500 milijuna eura i pet milijardi kuna, čime se na domaćem tržištu zadužilo za ukupan iznos od 8,7 milijardi kuna. To je nešto više nego što je bilo u planu, s obzirom da se spominjao ciljani iznos od oko šest milijardi kuna.

No, ministar financija Zdravko Marić očito je odlučio iskoristiti povoljnu situaciju na tržištu i u potpunosti riješiti potrebe financiranja proračuna u ovoj godini.

Eurska obveznica od 500 milijuna eura izdana je uz prinos od 0,66 posto, a dospijeće joj je 2022. godine, dok je kunska obveznica izdana uz prinos od 2,41 posto i na rok od 10 godina. Kako su istodobno na naplatu stigli trezorski zapisi od 1,5 milijardi eura, jedna trećina bit će pokrivena s novom eurskom obveznicom, dok je milijarda eura riješena dan ranije kada je Ministarstvo financija izdalo 1,048 milijardi kuna trezorskih zapisa u eurima (48 milijuna iznad plana) s dospijećem u svibnju 2020. godine. Prinos na trezorce ostao je na razini od 0,01 posto, piše Jutarnji list.

Prema mišljenju Hrvoja Stojića, analitičara Addiko banke, ostvareni prinosi su očekivani, a važnim smatra to što je 'malo produžen profil dospijeća te što su pokrivene sve potrebe financiranja deficita u ovoj godini'. Planirani deficit iznosi 4,2 milijardi kuna.

U nastavku godine ministar financija moći će se posvetiti i drugim izazovima. Oni što mu svakako ide u prilog jest produženje razdoblja niskih kamatnih stopa, imajući u vidu naznake iz centralnih banaka o planovima dizanja referentnih kamatnih stopa. U studenom na naplatu dospijeva najskuplja izdana obveznica od 1,5 milijardi eura koja je nosi prinos od 6,75 posto, pa će njena zamjena jeftinijom proračunu donijeti najveće uštede.