SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLOVI
 
Hrvatska mobilna aplikacija očitava brojila u Švicarskoj
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.07.2017. - 08:29:07
ZAGREB - Hrvatska mobilna aplikacija Unimod Collect od ovog tjedna u Švicarskoj očitava 2,2 milijuna brojila za struju, vodu i plin, čime pokriva trećinu tog tržišta.

Zagrebačka agencija Cinnamon za švicarsku tvrtku Volag System razvila je softver koji koristeći Bluetooth tehnologiju očitava brojila, a dosad je to pametno rješenje počelo koristiti više od 200 kućanstava.

Iako je aplikacija razvijena za švicarsko tržište, u Cinnamonu se nadaju da će ovakva rješenja brzo pronaći put ka široj primjeni i u Hrvatskoj.

Najizazovniji dio razvoja ove aplikacije, koji je trajao godinu i pol, bio je razvoj stabilne komunikacije raznih pametnih brojila koja su u upotrebi, pojasnio je Ivan Kovač, direktor agencije Cinnamon i voditelj razvoja aplikacije Unimod Collect.

- Riječ je o komunikaciji između različitih naprava, brojila za struju, vodu ili plin. Sve te naprave komuniciraju različitim protokolima koje treba razumjeti te potom isprogramirati - rekao je Kovač.

Unimod Collect koristit će se paralelno na velikom broju lokacija tako da i najmanja nepravilnost u radu može prouzročiti dodatne troškove ponovnog obilaska lokacija na kojima su instalirana brojila.

Agencija Cinnamon iza sebe ima nekoliko poznatih projekata, poput Blanketa, aplikacije za lakši odabir filmova. Njihova mobilna rješenja koristi više od deset milijuna ljudi diljem svijeta.

- S Ivanom i njegovim timom surađujemo od kraja 2015. kad su nam pomogli dovršiti jedan kompleksan projekt. Iako su se naknadno uključili, nakon nekoliko tjedana izrazito uspješnog rada odlučili smo da upravo Cinnamon bude agencija koja će samostalno dovršiti taj projekt. Otad smo surađivali na nekoliko projekata, uključujući Unimod Collect, te se veselimo nastavku suradnje i novim izazovima - komentirao je ovu suradnju Patrick Gauch, generalni direktor VOLAG Systema AG, vodeće švicarske tvrtke na području razvoja rješenja za daljinsko prikupljanje podataka i njihovu analizu.