SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Hrvatska poštanska banka: Rekordna neto dobit u prvom polugodištu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.07.2018. - 11:37:02
ZAGREB - Polugodišnja dobit Hrvatske poštanske banke iznosi 94,4 milijuna kuna, što je nova najbolja razina neto dobiti za prvo polugodište.

Operativna dobit iznosi 137,9 milijuna kuna, što je za 34,5 milijuna kuna manje y-o-y uslijed zaostajanja operativnih prihoda. Neto kamatni prihod u padu je za 5,1 posto zbog pritiska na maržu uslijed padajućih kamatnih stopa na kredite. Neto prihod od naknada i provizija niži je za 2,7 milijuna kuna zbog porasta troškova usluga koje Banka pruža.

Ostvaren je rast operativnih troškova za 8,7 milijuna kuna zbog pokrenutih projekata i ostalih razvojnih aktivnosti usmjerenih na ostvarenje HPB vizije. Značajno su manji troškovi rezerviranja, zbog doprinosa aktivnosti naplate manjem trošku rizika, te uslijed prelaska na novi računovodstveni standard MSFI 9. Preko 4.000 novih klijenata, sa zabilježenim rastom u svim poslovnim segmentima.

Povećanje bruto kredita od 8,7% uslijed rasta kredita u segmentima poslovanja sa stanovništvom (4,5%) i gospodarstvom (12,2%). Pri rastu kredita gospodarstva izdvaja se SME podsegment (15,5%) i podsegment velikih poduzeća (16,6%).  Kod kredita stanovništvu stambenikrediti nastavljaju s rastom (7,8%), ali rastu i ostali krediti (2,5%).

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.