SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVOLJNO
 
Hrvatska povoljan izbor za njemačke turiste
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 12.01.2019. - 10:45:18
BERLIN - Za njemačke turiste najjeftinije je na jugu i istoku Europe, a među najpovoljnijima je odmor u Hrvatskoj. Očekuje se da će Nijemci i ove godine trošiti više na putovanja.

Za njemačke turiste je godišnji odmor u Europi najjeftiniji u Bugarskoj, a najskuplji u Norveškoj. U Bugarskoj će u hotelima i restoranima za istu uslugu plaćati upola manje nego kod kuće, dok će u Norveškoj platiti 46 posto više, priopćio je njemački Savezni ured za statistiku. Iz njegovih podataka proizlazi da je odmor općenito jeftiniji na istoku i jugu Europe, a skuplji na zapadu i sjeveru.

Nijemci dobro prolaze i u Hrvatskoj: ondje će za istu uslugu u hotelu ili restoranu morati izdvojiti 35 posto manje nego kod kuće. Povoljna je i Španjolska gdje su cijene 23 posto niže nego u Njemačkoj. Francuska, jedna od najomiljenijih turističkih destinacija Nijemaca, je pak za nekih pet posto skuplja, dok će u Danskoj Nijemce odmor koštati 33 posto više nego u njihovoj domovini. Istovremeno i dalje ostaje povoljno putovanje u Veliku Britaniju: razlozi su slaba funta i nesigurnost zbog predstojećeg Brexita. Tu su usluge tri posto jeftinije nego u Njemačkoj.

Statističari su se ravnali prema cijenama u gostionicama, restoranima i hotelima u Europskoj uniji i drugim europskim državama. Najveći utjecaj na te cijene ima visina plaće, jer kod pružanja usluge je upravo cijena rada ono što znatno utječe na troškove. Bugarska je i po plaćama zadnja u EU-u, ondje sat rada u uslužnim djelatnostima stoji 5,20 eura. Nasuprot tome, Danska vodi na toj listi s 44,34 eura. Njemačka je s prosječnom satnicom od 31,90 eura bila na devetom mjestu u EU-u.

No bez obzira na to bile cijene visoke ili niske, Nijemci vole putovati. U prošloj godini su, prema privremenim procjenama, za 71 milijun putovanja potrošili oko 75 milijardi eura. To je nešto više nego godinu dana ranije.

Taj trend će se vjerojatno nastaviti i ove godine, smatra stručnjak za turizam Martin Lohmann i kaže: "I ove godine je planirano više putovanja i veći izdaci." On predviđa da će i dalje omiljeni cilj njemačkih turista biti - Njemačka. Odmah iza odmora u vlastitoj zemlji, na ljestvici popularnosti su Sredozemlje i Alpe. U trendu su dakle, kao i prijašnjih godina, putovanja na more i u prirodu. Poraslo je i zanimanje za kampiranje. Prošle godine je ostvaren rekord u broju novoregistriranih kamp-kućica i kampera.