SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POMOĆ
 
Hrvatska spremna pomoći Grčkoj u gašenju požara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.07.2018. - 11:32:21
ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske spremno je uputiti kanadere u Grčku, kako bi pomogli u gašenju šumskih požara koji su pogodili zemlju.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević konzultirao se s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i donio Naredbu o spremnosti upućivanja dva protupožarna zrakoplova Canadair CL-415 u svrhu pružanja humanitarne pomoći Helenskoj Republici u gašenju požara, ukoliko to Helenska Republika zatraži.

Naredba je u skladu s Odlukom Vlade RH o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2018. godini i uz suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, priopćio je MORH.

Podsjetimo, ekstremna suša i jaki vjetrovi razbuktali su u ponedjeljak požar u blizini grčke turističke destinacije Kineta. To je šumovito područje u kojem ima puno kuća za odmor. U šumskim požarima koji bjesne diljem Grčke uništene su kuće, prekinute glavne prometnice, a brojni stanovnici prisiljeni su napustiti svoje domove.

Više od 50 osoba poginulo je u katastrofalnim požarima u Grčkoj.