SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMBICIJE
 
Hrvatska udruga investicijskih profesionalaca želi postati lokalno udruženje CFA Instituta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2018. - 19:52:00
Zadnja izmjena: 16.01.2018. - 20:01:00
ZAGREB - Hrvatska udruga investicijskih profesionalaca (HUIP) uskoro bi trebala postati lokalno udruženje CFA Instituta, nositelja jedne od najcjenjenijih diploma u području financija i investiranja, istaknuto je u utorak na predstavljanju te udruge.

Kako su pojasnili organizatori, Chartered Financial Analyst - CFA Institut je globalna zajednica investicijskih profesionalaca, a trenutno je u 165 zemalja oko 140 tisuća nositelja njihove povelje. U Hrvatskoj ih je stotinjak, a oni su do sada bili članovi lokalnih CFA udruženja u drugim zemljama.

CFA povelju nose investicijski profesionalci nakon završenog CFA programa, koji se sastoji od tri opsežna ispita iz kurikuluma koji pokriva akademsku teoriju, aktualnu investicijsku praksu te etičke i profesionalne standarde.

Onog trenutka kada se polože ispiti i stekne pravo korištenja CFA oznake, financijska zajednica to nagrađuje povjerenjem, objašnjava predsjednik HUIP-a Damir Čukman.

U udruzi primanje u punopravno članstvo CFA Instituta očekuju ove godine, a aplikaciju će predati za oko mjesec dana, pri čemu je registracija HUIP-a samo jedan od potrebnih i već ispunjenih koraka u pristupanju CFA institutu.

Kako je naveo Čukman, kada Institut odobri zahtjev za pristupanjem, HUIP će postati hrvatsko CFA društvo.

Društvo se financira isključivo sponzorstvima i donacijama, a kako napominje, da bi CFA Institut odobrio njihov zahtjev moraju privući minimalno 50 redovnih članova te dokazati Institutu kako je hrvatsko CFA društvo samoodrživo.

Dugogodišnji nositelj CFA povelje i jedini hrvatski ocjenjivač na ispitima za povelju Petar Pierre Matek, koji je i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), izrazio je zadovoljstvo što će se uskoro osnovati hrvatsko CFA društvo, s obzirom da je CFA u Hrvatskoj prisutan već 20-ak godina, odnosno onoliko koliko postoji iole ozbiljnije tržište kapitala.

Ustvrdio je da je CFA oznaka od tada najpopularnija edukacija u Hrvatskoj, a smatra da i danas taj program, s obzirom na odnos cijene i kvalitete, prednjači u odnosu na ostale.

"Nije laž reći da je CFA Institut, na jedan posredan način, kroz edukaciju tolikih generacija 'charterholdera', doprinio i razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj", rekao je Matek.

Kako je naglasio, licenca daje jednu globalnu dimenziju te svugdje u svijetu ljudi njenog nositelja prepoznaju kao nekoga tko je stekao velika znanja i uložio ogroman trud u stjecanje te licence.

Izrazio je nadu i da će osnivanje lokalnog CFA udruženja pridonijeti približavanju hrvatskih članova CFA Institutu, kao i Instituta njima.

Okupljenima se obratio i direktor za EMEA regiju u CFA Institutu Gary Baker, koji je predstavio viziju budućnosti investicijske profesije te globalnu i regionalnu strategiju CFA Instituta.

Uručene su i CFA povelja novim članovima CFA instituta, a dobili su je Andrea Maras, Lovre Botica, Ivan Lozić, Domagoj Mikac, Vedran Obadić, Zoran Pavlic, Ivan Radić i Krešimir Serdar.