SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRILIKE
 
Hrvatske tvrtke u lovu na infrastrukturne poslove u Kataru
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.04.2017. - 11:43:02
ZAGREB - Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom HGK Lukom Burilovićem, u sklopu službenog posjeta predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, 22. i 23. travnja posjetit će Državu Katar s ciljem produbljivanja suradnje te povećanja robne razmjene s tom zemljom.

Prema razini BDP-a po stanovniku i prema kupovnoj snazi, Država Katar nalazi se na prvomu mjestu u svijetu. Zbog bogatstva i geopolitičke sigurnosti privlačna je svim svjetskim izvoznicima, a tako i hrvatskima. Izvoz Hrvatske u 2016. iznosio je oko 50 milijuna eura, što je 0,4% ukupnog izvoza. Takva vrijednost veća je od vrijednosti izvoza u čak devet članica EU, no gospodarska suradnja može biti još bolja. 

„Ciljani nastup većeg broja poduzetnika na katarskom tržištu i očekivani porast cijene sirove nafte, koji bi dodatno povećao uvozne potencijale Katara, mogao bi zasigurno dovesti do daljnjeg rasta vrijednosti izvoza hrvatskih tvrtki u tu zemlju“, smatra predsjednik HGK Luka Burilović.

Svjestan predominantne uloge ekstrakcije nafte i plina i na njima temeljene industrijske proizvodnje te blizine vremena kada će zalihe biti iscrpljene, Katar je pokrenuo opsežan program diversifikacije gospodarske strukture („Vizija Katara 2030. godine“) kojim se namjerava investirati oko 200 milijardi USD u druge gospodarske djelatnosti, razvijajući visoku tehnologiju i društvo temeljeno na znanju uz razvojnu politiku koja će omogućiti sklad između gospodarskog rasta, društvenog razvoja uz poštovanje tradicionalnih vrijednosti i zaštite okoliša. Uz to, Katar je domaćin Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. godine, što zahtijeva izgradnju sportskih i pratećih infrastrukturnih objekata. U okviru toga, planira se i izgradnja podzemne željeznice u Dohi te željezničke mreže koja zasad uopće ne postoji. Stoga će i u narednom razdoblju zemlja obilovati investicijskim zahvatima i velikim građevinskim projektima, što je prilika građevinskim i drugim tvrtkama za uključivanje u tržišnu utakmicu.

Razlog visokom standardu i kupovnoj snazi domaćega stanovništva nalazi se u bogatstvu zemlje naftom i plinom čijom se prodajom i preradom generira oko 90% ukupnog izvoza te više od 75% proračunskih prihoda. Katar je treća zemlja na svijetu prema rezervama plina.

Struktura izvoza Hrvatske u Katar vrlo je raznovrsna, a najznačajnije izvozne proizvode predstavljaju transformatori, drvo smreke, ventili za cjevovode i kotlove, elektronički instrumenti i aparati te zasuni od kovanog željeza za cjevovode, kotlove, spremnike i sl. Ovih pet skupina proizvoda činilo je u jedanaest mjeseci prošle godine oko 92% ukupne vrijednosti izvoza. Znatan porast vrijednosti izvoza na godišnjoj razini u 2016. godini zabilježen je zbog znatnog rasta vrijednosti izvezenih transformatora.

Ako se usporede struktura uvoza Katara iz EU i Hrvatske, uočljiv je prostor za hrvatske proizvođače strojeva i uređaja, namještaja i farmaceutske industrije. Također, treba napomenuti da uspješno prisustvo tvrtki, poput Končar-energetskih transformatora, Adria Scana (softver) ili MIV Varaždina (metalni dijelovi za vodovode, odvodnju, energetiku), na katarskom tržištu daju dobru referencu hrvatskim izvoznicima i pokazuju da je moguće uspješno poslovati na tom tržištu.

Gospodarsko izaslanstvo čine: Crosco, Croz, Đuro Đaković Group, Emerson, Foreign Investors Council of Croatia, Jadranka Hoteli, Klimaoprema, Končar, Baric&Partner i Podravka.