SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BICIKLI
 
Hrvatski Nextbike stiže u Herceg Novi
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Jadran
Datum objave: 08.02.2016. - 20:07:18
HERCEG NOVI - Rukovodstvo Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog održalo je danas informativni sastanak sa predstavnicima kompanije "Nextbike Croatia" na inicijativu Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, kome su prisustvovali i predstavnici Turističke organizacije Herceg Novi i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.
Cilj sastanka bio je dobijanje stručne i konsultantske podrške za buduću projekciju razvoja biciklističkih stanica i staza u Herceg Novom. Nextbike je brend koji je prisutan u 15 država svijeta, od toga u 12 evropskih, pokriva ukupno 100 gradova i ima mrežu od 30.000 bicikala. U Hrvatskoj postoje već tri godine.

Korisnici se za učešće u ovom projektu prijavljuju putem interneta, mobilnog telefona ili terminala. Stanice za iznajmljivanje su fleksibilne, nezavisne su od gradske strujne mreže, jer se mogu napajati putem solarnog panela. Postavljaju se bez velikih građevinskih zahvata što omogućava lako instaliranje i premještanje u slučaju potrebe.

- Agencija za izgradnju i razvoj Herceg-Novog, u saradnji sa Turističkom organizacijom, ima u planu da postojeće turističke info-punktove, na najmanje dvije lokacije u gradu, osposobi za stanice za iznajmljivanje bicikala. Korišćenjem bicikala, agencija želi da promoviše zdrave stilove života i podstakne sugrađane na svakodnevnu fizičku aktivnost. Takođe želi da probudi svijest o održivom razvoju, očuvanju životne sredine i smanjenju emisije ugljendioksida. Bike sharing bi obogatio turističku ponudu grada i doprinio atraktivnosti lokacije. Sistem javnih bicikala je društveno koristan projekat, jer vodi brigu o lokalnoj zajednici, a izaziva značajnu medijsku pažnju što može dovesti do boljeg pozicioniranja Herceg Novog na evropskim tržištima - prenosi Radio Jadran.