SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTERNET
 
Hrvatski Telekom među prvima u Europi predstavio tehnologije superbrzog interneta LTE-A Pro i G.fast
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 09.11.2016. - 21:03:44
ZAGREB - Hrvatski Telekom predstavio je prvi u Hrvatskoj najnovije tehnologije LTE-A Pro (4,5G Pro) i G.fast, koje razvija zajedno s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) te s kompanijom Nokia Solutions and Networks.
Na taj način Hrvatski Telekom nastavlja postavljati put u digitalnu budućnost kreirajući tehnološku infrastrukturu koja je preduvjet za korištenje najmodernijih ICT usluga u svim gospodarskim segmentima. Riječ je o tehnologijama koje omogućuju prijenos podataka brzinama većima od jednog gigabita u sekundi što otvara prostor za razvoj niza novih usluga, poput proširene stvarnosti te upravljanja automobilima i kućanskim aparatima na daljinu.

"Danas smo predstavili tehnologije koje će oblikovati razvoj digitalnog društva u Hrvatskoj. Gigabitne brzine u 4G mobilnoj mreži postaju stvarnost čime se otvara put razvoju nizu uzbudljivih aplikacija koje će oblikovati našu svakodnevicu na potpuno novi način poput virtualne i nadopunjene stvarnosti. Također, pokazali smo da uz optičke mreže koje intenzivno gradimo, putem postojeće bakrene telekomunikacijske infrastrukture koja postoji do svakog kućanstva u Hrvatskoj možemo omogućiti gigabitne brzine pristupa Internetu", rekao je Boris Drilo, koji obavlja poslove člana Uprave HT-a za tehniku.

LTE-A Pro (LTE Advanced Pro; 4,5G Pro) omogućuje da se podaci skidaju s mobilne mreže brzinom do jednog gigabita u sekundi, što je četiri puta brže od najvećih brzina koje su sada na raspolaganju korisnicima u Hrvatskoj. G.fast tehnologijom moguće je, uz korištenje kratkog odsječka bakrene mreže, postići brzine pristupa fiksnom internetu usporedive s optičkim pristupom – od 500 megabita do 1 gigabita u sekundi. Ovakvo rješenje pruža Hrvatskom Telekomu potencijal za brži i jeftiniji razvoj mreža ultrabrzog interneta ondje gdje još nema potpunoga optičkog pristupa.

Također, konvergencija mobilne i fiksne mreže s LTE-A Pro i G.fast tehnologijama omogućit će potpuni pristup internetu brzo, bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Na taj način će korisnici Hrvatskog Telekoma biti u mogućnosti pristupiti internetu na svim svojim povezivim uređajima, bez ograničenja.

„Vrlo smo zadovoljni i ponosni na ostvarenje zajedničke suradnje s Hrvatskim Telekomom i Fakultetom elektrotehnike i računarstva, nositeljima inovacija u Hrvatskoj. G.fast i LTE-A tehnologije koje je razvila Nokia otvaraju nebrojene mogućnosti za uzbudljive nove usluge koje pridonose poboljšanju načina svakodnevnog života i rada", rekla je Nives Sandri, članica Uprave Nokije u Hrvatskoj.