SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INTEGRACIJE
 
Hrvatski vjetar u leđa za članstvo Makedonije u NATO-u
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 18.09.2018. - 09:03:04
SKOPJE - Američki ministar obrane Jim Mattis pridružio se jučer plejadi visokih dužnosnika sa zapada koji posjećuju Skoplje kako bi ohrabrili Makedonce da izađu na referendum na kojem se 30. rujna odlučuje o novom imenu Republika Sjeverna Makedonija, no državni tajnik došao je s porukama podrške premijeru Zoranu Zaevu.

No, poslao je i poruke upozorenja na ponašanje Rusije.

"Nema nikakve sumnje da Rusija financira i provodi kampanju utjecanja na referendum u Makedoniji. Trebali bismo ostaviti makedonskim građanima da donesu odluku", rekao je Mattis novinarima svjetskih agencija koji su s njime putovali u Skoplje.

U samom gradu zadržao se nekoliko sati, dovoljno za srdačan susret s premijerom Zaevom i da pokaže da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa podržava referendum koji bi promijenio ime države u Sjeverna Makedonija i otvorio vrata za članstvo u NATO-u i početak pregovora s EU.

U posljednjih desetak dana u Skoplje su, s porukama podrške premijeru Zaevu i referendumu, došli njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, te mnogi ministri iz Njemačke, Velike Britanije, Italije, Luksemburga...

Na samom mjestu događaja, u Skoplju i drugim makedonskim gradovima, vidljivo je kako i Hrvatska ima nemalu ulogu u toj javnodiplomatskoj ofenzivi zapada (EU-a i SAD-a) kojom se Makedoncima nastoji dočarati što znači članstvo u NATO i put prema članstvu u EU, te zašto je važno da sudjeluju na referendumu 30. rujna koji bi omogućio promjenu imena države i uklanjanje grčke blokade makedonskog puta prema članstvu u tim zapadnim organizacijama.

Hrvatsko veleposlanstvo u Skoplju, naime, upravo ove godine služi i kao formalno NATO-ovo kontaktno veleposlanstvo na terenu. To znači da hrvatska veleposlanica Danijela Barišić, kao glavni strani diplomat u Skoplju za kontakt NATO-a s Makedoncima i obrnuto, sudjeluje ovih dana na raznim javnim tribinama na kojima objašnjava što donosi članstvo u NATO-u, piše Večernji list.