SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NEDOVOLJNA PONUDA
 
Hrvatskoj nedostaje hotela, touroperatori najavljuju investicije
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 07.11.2018. - 20:26:56
LONDON - Svi najveći partneri hrvatskog turizma iz Velike Britanije planiraju u 2019. godini rast turističkog prometa za Hrvatsku, i to u rasponu od 5 do 10 posto, ali se svi žale na nedovoljno hotelskih kreveta u svim dijelovima sezone.

Iako su hrvatski hotelijeri uglavnom podignuli cijene usluga od tri do pet posto za iduću godinu, njihovi inozemni partneri to prihvaćaju, uz stalno naglašavanje kvalitete usluge koja mora stalno biti podizana.

To su najvažnije informacije koje su na Svjetskom sajmu putovanja i turizma WTM u Londonu iznijeli najveći turoperatori i avioprijevoznici hrvatskim turističkim čelnicima tijekom drugog dana rada sajma.

– Neki od turoperatora su imali enorman rast prometa u ovoj godini prema Hrvatskoj, pa je tako "Thomas Cook" s 15 tisuća putnika u 2017. godini iz Velike Britanije stigao do 43 tisuće putnika u ovoj godini, a za iduću planiraju rast od 10 posto. Slično je s TUI-jem i "Saga Holidaysom", koji su zadovoljni trenutačnim stanjem rezervacija, koje su uglavnom veće nego lani – kazao nam je ministar turizma Gari Cappelli, koji je potvrdio planove Hrvatske da s tog tržišta dovede oko 60 tisuća gostiju više iduće godine.

Inače, problemi s kojima se veliki organizatori putovanja suočavaju u turističkom poslu s Hrvatskom uglavnom se odnose na manjak hotelskih kreveta, pa su tako neki od njih izvijestili kako su se odlučili sami ući u investicije gradnje hotela na Jadranu.

Tako TUI ulaže u gradnju hotelskog kompleksa s "Bluesun hotelima" na Braču, dok "Thomas Cook" planira gradnju hotela u Istri s oko stotinu soba, a u tijeku je i investicija za kompleks hotela i vila "Four Seasons" kod Starog Grada na Hvaru.

Vrlo je važna i informacija o istraživanju tržišta u Velikoj Britaniji koje je pokazalo da Hrvatsku najviše posjećuju Britanci u dobi od 18 do 35 godina i oni stariji od 55 godina, pa bi našu turističku uslugu trebalo prilagoditi upravo takvim gostima.

– Planiramo daljnji rast ulaganja u hrvatski turizam i ozbiljno računamo s novim kapacitetima u koje sami investiramo – kazao nam je David Burling, jedan od direktora TUI-ja za Europu, na WTM-u.

– Iako je na međunarodnom tržištu došlo do nekih preslagivanja, pa i gubitaka, što je rezultiralo snižavanjem cijena u nekim zemljama na Mediteranu, u Hrvatskoj ne trebamo snižavati cijene usluga, nego ulagati u kvalitetu jer to od nas traže partneri. Mi imamo drukčiju ponudu od konkurencije i ne trebamo se opterećivati drugima, nego brinuti o tome kako biti što bolji. Pred nama je 2019. godina, koja će biti zahtjevna, sve će se mjeriti drukčije i svi će tražiti sve bolju uslugu i uspoređivati je s drugima – kazao nam je Cappelli u Londonu.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.