SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Hrvoje Krešić je novinar godine
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 03.05.2019. - 16:53:13

ZAGREB - Svjetski je dan slobode medija i u Zagrebu je u tijeku svečana dodjela novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND). Novinarom godine proglašen je reporter N1 televizije Hrvoje Krešić.

"Iako je novinar Hrvoje Krešić cijelu proteklu godinu gotovo svaki dan proveo u konstantnim raspravama s političarima, izdvaja se ona najdojmljivija. U jeku rasprave o Marakeškom sporazumu, kolega Krešić na jednom događanju na kojem je bila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije odustao od traženja da predsjednica izrazi svoj stav o Sporazumu. Predsjednica je, naime, u svom govoru u UN-u izrazila podršku tom dokumentu te je nakon toga otkazala svoj put u Marakeš.

Budući da Grabar-Kitarović na pitanje nije odgovorila konkretno, Krešić nije odustajao te je potpitanjima tražio odgovor. Vidno uzrujana, predsjednica je odlučila uzeti mikrofon u svoje ruke i otela Krešiću sredstvo za rad. On se, međutim, nije dao – nije ispustio mikrofon, nego se samo malo sagnuo da bi se i dalje mogla čuti njegova pitanja, i njezini odgovori.

Snimka je postala viralni hit u Hrvatskoj i svijetu, ali je pokazala i da novinar N1 televizije Hrvoje Krešić nikad ne odustaje od pitanja, bez obzira na to što mu političari otimanjem mikrofona pokušavaju objasniti kako se radi novinarski posao.

Krešić je proteklu godinu intenzivno pratio i aferu Agrokor. U prvom dijelu 2018. Martinu Dalić u svakoj bi prilici pitao: „Tko je pitao Lex Agrokor". Negdje u svibnju dobio je i odgovor.

Iako je izvještavao i za CNN i pratio svjetske političke summite, odlučili smo ga kandidirati zbog „otimanja mikrofona", zbog upečatljivosti i bizarnosti momenta.

Hrvoje Krešić je zaštitno lice N1 televizije, ali i novinar u pravom smislu riječi. Svakodnevno, od osam ujutro, izvještava s Markova trga, propituje te sve sporne situacije politike i društva stavlja u kontekst. Pokazuje da je novinarstvo uvelike terenski posao. A Krešić ga živi svaki dan.", stoji u obrazloženju nagrade.