SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SKUPŠTINA
 
HT Mostar: Skupština nije prihvatila dnevni red kojeg je predložio NO
Autor/izvor: SEEbiz / Dnevni avaz
Datum objave: 24.04.2015. - 21:06:11
MOSTAR - U Mostaru je održana skupština HT Mostar, kojoj je prisustvovao izaslanik federalnog ministra prometa i komunikacija, kao predstavnik većinskog vlasnika ( FBiH) te predstavnici T- HT Zagreb, HP Zagreb i predstavnici malih dioničara, piše "Hrvatski Medijski Servis".
Skupština HT Mostar, nije prihvatila dnevni red, kojeg je predložio Nadzorni odbor društva, u kojem sjede i predstavnici većinskog vlasnika, koje je imenovala bivša nezakonita Vlada FBiH.

Uprava HT Mostar zajedno s članovima Nadzornog odbora, sazvala je Skupštinu društva kako bi na njoj izabrali sebi podobne članove Odbora za reviziju i izmijenili Statut, no to im nije pošlo za rukom.

Zbog kratkog vremena napravljene su i proceduralne greške pa su u preambuli obavijesti o sazivanju skupštine HT Mostar naveli kako je sjednica Nadzornog Odbora održana 31. aprila 2015. godine.

S obzirom na to da još nije kraj mjeseca i da april ima samo 30 dana,a ne 31 kako je navedeno u Obavijesti za sazivanje Skupštine društva, očito je kako se aktualnoj Upravi žurilo sačiniti Obavijest o sazivanju skupštine.

Predsjednik Uprave HT Mostar Stipe Prlić, protiv kojeg Tužilaštvo BiH vodi istražni postupak zbog zlouporabe položaja i izvlačenja miliona maraka iz kompanije, je zajedno s Predsjednikom Nadzornog odbora Antom Krešićem i članom NO Irmom Memić osmislio i isplanirao održavanje Skupštine društva na način da u Odboru za reviziju instaliraju sebi podobne kadrove, kaže za HMS izvor iz HT Mostar.

U odbor za reviziju trebala je biti izabrana Nevenka Sušac, koja od davne 2002. godine aktivno učestvuje u raznoraznim aktivnostima unutar HT Mostar, ili kao članica Odbora za reviziju ili kao članica Nadzornog odbora, kaže sugovornik HMS-a.

Pored Nevenke Sušac u Odbor za reviziju trebao je biti izabran i Željko Kordić, koji je kratko bio na čelu Aluminija.

Osim što se u posljednje vrijeme događa da se uništava ili sklanja originalna dokumentacija društva, imenovanjem podobnog Odbora za reviziju mogle bi se sakriti mnoge protuzakonite aktivnosti unutar HT Mostar, rečeno je iz mostarske kompanije.

Inače, članovima Uprave HT Mostar mandat je istekao 27. januara i od tada se prave planovi njihovog ostanka na sadašnjim pozicijama.

Sagovornik HMS-a navodi kako pomoćnica ministra prometa i komunikacija Irma Memić zajedno s Predsjednikom NO Antom Krešićem opstruira bilo kakvu aktivnost oko izbora novih članova Uprave.

Kako bi se prolongirale aktivnosti oko izbora nove Uprave, špekulira se kako je Predsjednik NO boravio na bolničkom liječenju kako bi dobio na vremenu radi pronalaženja modaliteta osporavanja imenovanja novih članova Uprave HT Mostar, navodi sugovornik HMS-a.