SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DEVET MJESECI
 
HT: Niži prihodi i dobit, očuvane marže
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2012. - 08:48:00
Zadnja izmjena: 30.10.2012. - 11:33:47

ZAGREB - Zbog sve težeg gospodarskog okruženja, intenzivnijih pritisaka konkurencije i regulatornog okvira, prihodi T-Hrvatskog Telekoma (HT) pali su u prvih devet mjeseci ove godine više od 7, a neto dobit više od 6 posto, no marže su ostale stabilne. Prihodi HT-a u prvih devet mjeseci iznosili su 5,66 milijardi kuna, što je 7,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju danas objavljeni nerevidirani podaci te kompanije.

EBITDA je u prvih devet mjeseci iznosila 2,6 milijardi kuna, te je bila 6,7 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Istodobno, marža je dosegnula 46,1 posto, što je porast od 0,1 postotni bod u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Neto dobit je dosegnula 1,388 milijardi kuna i bila je 6,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Tijek novca iz redovnog poslovanja povećao se za 0,9 posto, na 1,91 milijardu kuna, dok su se kapitalna ulaganja smanjila za 8,3 posto, na 581 milijun kuna.

"Hrvatsko je gospodarsko okruženje i dalje usporeno te se u 2012. BDP dodatno smanjuje, raste broj nezaposlenih i povećava inflacija. Više cijene energenata i hrane dodatni su pritisak na raspoložive prihode stanovništva, dok je korporativni sektor i nadalje pogođen nesolventnošću. Istovremeno, konkurencija ostaje žestoka, a regulatorni okvir strog. U ovakvim je okolnostima T-HT zabilježio smanjenje prihoda i EBITDA-e, ali je ipak pokazao troškovnu učinkovitost te zadržao razine marži", rekao je predsjednik uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Što se daljnjih izgleda tiče, HT navodi da slaba situacija u gospodarstvu, konkurencija i regulatorni sustav i dalje vrše pritisak na poslovanje Grupe.

"U svjetlu tih čimbenika, Grupa sada očekuje veći pad prihoda nego što je bilo predviđeno, sa srednje jednoznamenkastim postotkom smanjenja u odnosu na 2011. godinu", navodi se u izvješću HT-a.

Dodaje se da će to utjecati i na EBITDA-u. Međutim, zahvaljujući stalnim inicijativama za upravljanje troškovima, Grupa očekuje da će u 2012. zadržati visoku maržu EBITDA-e.

U ovoj će godini, pak, ulaganja HT-a biti veća nego lani.

„Postojeći regulatorni okvir i dalje je nepoticajan za ulaganja Grupe u optičku infrastrukturu. Međutim, HT će nastaviti s ulaganjima u transformaciju nepokretne jezgrene mreže i unaprjeđenje infrastrukture u cilju pružanja podrške daljnjem rastu potražnje za širokopojasnim uslugama u pokretnoj i nepokretnoj mreži. Zbog toga se očekuje da će u 2012. godini kapitalna ulaganja biti veća nego prošle godine, bez obzira na ulaganja u dozvolu za uporabu radiofrekvencijskog spektra", zaključuje se u izvješću HT-a.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.